Кредит довіри до Зеленського діятиме ще пів року, – соціолог Головаха

 

Кредит довіри українців до президента Володимира Зеленського діятиме ще близько пів року.

Як передає “Новинарня“, таку думку висловив відомий соціолог, професор, заступник директора Інституту соціології НАН України Євген Головаха в інтерв’ю газеті “День“.

“На мою думку, Зеленський досі в пошуку, який йому курс обрати, бо його теперішній — еклектичний. З одного боку, політик хоче виконати зобов’язання перед своїми виборцями, але водночас побоюється тих, хто за нього не голосував. І в результаті йде на поступки і тим, і тим. Іноді це відбувається за тих умов, коли його дії можуть не сподобатися його виборцям. Тож це для нього може не дуже добре закінчитися. Та маю визнати, що він тримається, як той канатоходець. Загалом, у Зеленського є ще пів року кредиту довіри суспільства — до літа“, — сказав соціолог.

Реагуючи на дані соціології, відповідно до яких рівень підтримки президента знизився до 40%, а ще більше впала підтримка уряду й монобільшості у ВР, Головаха зазначив: “По-перше, скандали зі «слугами народу» дуже погано вплинули на рейтинги. Їх було дуже багато. Хтось щось передивлявся в телефоні у Верховній Раді, в інших починає спливати кримінальне минуле. Всього не перелічити.
По-друге, не треба давати обіцянок, які не виконуються. Наприклад, про зниження ціни на газ для населення. А в результаті багато хто побачив ще й суттєве збільшення тарифів на опалення. Людей не обдуриш, вони ж отримують платіжки. І в результаті бачимо, що вже пішли розмови про зміну уряду, хоча в уряду є недоторканний рік…”

“…Чому рейтинги падають? Бо не можна недооцінювати українців. Звісно, політична культура — складна річ. Але люди в нас дуже освічені. І вони роблять висновки. Довіра, яку суспільство надало владі, — неначе кредит в банку. Але якщо вона не виконає зобов’язань, кредит довіри заберуть назад. Тому влада має слідкувати за громадською думкою”, – сказав Євген Головаха.

Порівнюючи нинішню українську владу з польськими реформаторами 1990-х років, експерт зазначив, що поки від Зеленського “не бачить якихось проривних речей, які могли б не сподобатися населенню, але були б основоположними”.

“Є лише реформа ринку землі, яку суспільство здебільшого засуджує, та й експертне середовище теж не дуже схвалює. Але це одна з тих реформ, яка може призвести як і до позитивних, так і до негативних наслідків”, – сказав соціолог.

“Так, я розумію, теперішню владу багато чого стримує. Є чимало проблем, які накопичувалися дуже довго, а вони їх отримали разом із владою. Та я сподіваюся, чинна влада вирішить, як їх усунути. Якщо вони вирішать нічого не робити — це теж варіант. Можна плисти за течією п’ять років. І народ знову почне шукати того, хто зможе змінити ситуацію в країні”, – сказав Євген Головаха.

Читайте також:
62% українців проголосували би проти відкриття ринку землі, – соціологія

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна