Глава МЗС Литви Лінкявічюс закликав колег із ЄС не їхати на парад до Москви

 

Міністр закордонних справ Литви Лінас Лінкявічус закликає колег із інших країн ЄС не їхати до Москви на парад 9 травня, адже так Росія прагне відзначити перемоги нинішньої “воєнної політики”.

Як передає “Новинарня” у п’ятницю, 6 березня, про це йдеться на сайті МЗС Литви з посиланням на виступ Лінкявічуса на неформальній зустрічі глав МЗС країн ЄС у Загребі, де обговорювалася загальна політика ЄС щодо Росії.

Росія любить символи. Парад, який проходить у Москві в травні, не тільки знаменує собою перемогу у Другій світовій війні, а й спрямований на те, щоби відсвяткувати перемоги нинішньої воєнної політики Росії”, – заявив Лінкявічус.

Він закликав колег критично оцінити плани офіційного візиту до Москви, адже “Росія використовує свої численні контакти для створення враження звичайного спілкування, і це їй вдається”.

На неформальній дискусії міністр наголосив, що сьогодні немає передумов для зміни політики ЄС щодо Росії, бо сама РФ не змінює свою зовнішню політику, продовжує втручатися у справи сусідніх та інших держав, а останнім часом її поведінка стала ще агресивнішою.

“Росія демонструє свою силу не тільки на регіональному, а й на глобальному рівні. Захід не може розраховувати на партнерство з Росією, яка займається не врегулюванням конфліктів, а насамперед ескалацією. Ми говоримо не тільки про Грузію або Україну, а й про сирійську провінцію Ідліб і про ескалацію в Лівії”, – сказав міністр закордонних справ Литви.

На його думку, ЄС і далі має будувати відносини з Росією на п’яти засадах, про які домовилися у 2016 році і які ще раз були підтверджені державами ЄС у 2018 році: вимагати повної реалізації Мінської угоди, зміцнювати відносини ЄС з країнами Східного партнерства, з державами Центральної Азії, зміцнювати імунітет ЄС щодо гібридних загроз, а також стратегічну комунікацію, енергетику та інші сфери.

Серед згаданих засад – і селективне залучення Росії до глобальних викликів і там, де є інтерес ЄС, зміцнення людських відносин з російською громадськістю і підтримка громадянського суспільства РФ.

При цьому Лінкявічус закликав своїх колег з ЄС до активнішої участі в діалозі з російським громадянським суспільством і повідомив про сьомий Форум вільної Росії, який відбудеться в Литві у травні цього року.

Там нададуть майданчик для дискусій про майбутнє Росії у вільній та демократичній Європі та про відроджені після 35-річної перерви сахаровські слухання з прав людини.

Як інформувала “Новинарня“, російські куратори проводять відбір у середовищі учасників незаконних збройних формувань на Донбасі для відправки до Москви для участі в параді 9 травня.

Читайте також:
Україна не братиме участь у святкуванні 75-ї річниці закінчення війни у Москві 9 травня, – Пристайко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна