Вибори у Словаччині: після перемоги “звичайних людей” країну очікує перезавантаження

 

У Словаччині на парламентських виборах, які відбулися у суботу, 29 лютого, перемогла партії “Звичайні люди і незалежні особистості” (OĽaNO).

Як передає “Новинарня” у понеділок, 2 березня, ця партія отримала 25% підтримки словаків, тобто 53 із 150 місць у парламенті.

Цей результат є історичним, адже вперше за 12 років у Словаччині відбулася зміна партії влади.

“В мене є один недолік – люди часто вважають мене дурнем або блазнем. Але і в цьому є свої плюси”, – так про себе говорить словацький політик Ігор Матович, лідер “Звичайних людей…”

Значне зростання популярності OĽaNO та її лідера охопило всі регіони країни напередодні виборів. Тамтешні експерти порівнювали його з українським президентом, називаючи “словацьким Зеленським”, пише “Європейська правда”.

Тепер Матович має стати новим прем’єр-міністром. Проте ніхто напевно не розуміє, чого чекати від нього ані в економічній сфері, ані у зовнішній політиці. І це ще один пункт, що робить нового лідера Словаччини схожим на Володимира Зеленського”, – йдеться у статті “Словацький Зеленський: чого чекати Києву від зміни лідера сусідньої країни”.

Блок партій “Прогресивна Словаччина” та “Разом”, якому прогнозували третє місце із результатом 9-10%, несподівано для всіх отримав лише 6,97%, не подолавши семивідсотковий бар’єр для блоків (для партій – 5%).

Також несподівано третє місце отримав ще один популістський проєкт, партія “Ми – родина”, за них віддали голоси 8,24% словаків.

На четвертому – проросійська та неонацистська партія L’SNS Маріана Котлеби із 7,97% .

Також до парламенту пройшла праволібертаріанська “Свобода і солідарність” (6,21%) та партія експрезидента Андрея Кіски “Для людей” (5,76%).

Уперше в історії Словаччини у її парламенті не буде жодної партії, що представлятиме угорську громаду,(близько 10% населення країни).

Переможець виборів Ігор Матович уже сказав: захисником прав угорської меншини буде його партія, зокрема й тому, що за їхнім списком депутатами стали декілька етнічних угорців.

“Хоча новий лідер Словаччини майже не коментував зовнішньополітичні питання, є певні “ключики” до його позиції щодо нашої держави. Так, директор Асоціації словацької зовнішньої політики Александр Дулеба пригадує, що у 2014 році Матович брав участь у пікетах під російським посольством, виступаючи на підтримку України”, – йдеться у статті.

Тому принципово важливим призначенням у новому уряді буде посада міністра закордонних справ.

Сьогодні ймовірним кандидатом вважають Томаша Валашека – досвідченого дипломата, експосла Словаччини при НАТО, який чудово розуміє українську тематику.

“Його позиція однозначна – підтримка територіальної цілісності України та розуміння, що її членство в ЄС та НАТО відповідає національним інтересам Словаччини”, – характеризує кандидата Александр Дулеба.

Читайте також:
У Словаччині винесли перший вирок у справі про вбивство журналіста Куцяка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна