У Німеччині батьки в суді оскаржують обов’язкове щеплення дітей проти кору

 

У неділю, 1 березня, кілька родин, у яких є маленькі діти, подали термінові заяви й відповідні скарги до Конституційного суду Німеччини проти закону про обов’язкове щеплення дітей від кору.

Про це у понеділок, 2 березня, передає “Новинарня” з посиланням на Deutsche Welle.

Закон уже діє і передбачає, що до німецьких шкіл і дитячих садочків прийматимуть лише дітей із щепленням проти цієї хвороби.

Позивачі, серед яких чотири родини з Гессену, Саксонії та Шлезвіг-Гольштейну, виступають не проти щеплення як такого, але проти обмеження самостійно приймати рішення щодо цього.

“Ми бачимо порушення основного права на фізичну недоторканність дітей, права батьків на виховання та принципу рівності”, – заявив один з представників родин, юрист Стефан Ріксен.

За його словами, обов’язкове щеплення при прийомі дитини в дитячій садочок є надмірним.

Він пояснив, що на відміну від віспи, кір не є в Німеччині значною загрозою, адже багато людей мають щеплення проти нього, а випадків захворювання мало.

Також позивачі незадоволені тим, що у Німеччині немає окремої вакцини від кору – її вводять разом із вакцинами проти інших хвороб.

Позови проти закону планують також подати два педіатри з Саксонії та Баден-Вюртембергу, які вважають його втручанням у відносини лікаря та пацієнта.

Також позивачі вважають, що закон порушує право рівності, бо зобов’язує дітей, які зараз вперше йдуть до садочка чи школи, одразу мати щеплення.

Водночас батьки дітей, які вже відвідують ці заклади, мають довести наявність щеплення або імунітету від хвороби до 31 липня 2021 року. Порушення також вбачають в тому, що діти, які не відвідують садочок та залишаються вдома з нянею, не повинні робити щеплення.

Порушення правила щодо щеплення загрожує штрафом розміром до 2500 євро. Обов’язковим щеплення проти кору є також для вихователів і співробітників дитячих садків, шкіл, медичних закладів та громадських установ на зразок притулків для біженців.

Згідно з базами даних Інституту Роберта Коха, за 2019 рік у Німеччині було зареєстровано 501 випадок захворювання на кір.

Читайте також:
Німеччина виділить ще €4 млн на гуманітарну допомогу Сходу України

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна