З 1 березня громадяни України зможуть їздити в Росію лише за закордонним паспортом

 

З 1 березня 2020 року громадяни України зможуть перетинати державний кордон з Росією лише за закордонними паспортами.

Відповідні зміни передбачені урядовою постановою від 18 грудня 2019 року №1056, нагадують у Державній прикордонній службі.

Відповідно, починаючи з неділі, 1 березня, українські громадяни не зможуть в’їхати з України в РФ на підставі внутрішнього паспорта або свідоцтва про народження.

Водночас ті українці, які раніше вибули за кордон по внутрішньому паспорту чи свідоцтву про народження (для дітей до 16 років), зможуть повернутися в Україну за цими документами.

“Такі нововведення позитивно вплинуть на якість та швидкість прикордонного контролю. Вони дадуть змогу запобігти використанню підробок внутрішніх паспортів та свідоцтв про народження з огляду на низький ступінь захисту цих документів”, – наголошують у ДПСУ.

Адже під час оформлення особи з внутрішнім паспортом інспектор-прикордонник витрачає значно більше часу, щоб внести у базу даних інформацію про особу та документ. Тоді як із закордонного паспорта вся ця інформація автоматично зчитується рідерами з машинозчитувальної зони.

Окрім того, як зазначають у ДПСУ, зменшиться ймовірність незаконних вивезень неповнолітніх українців за кордон, адже відсутність фото на свідоцтвах про народження не дає можливості встановити приналежність документа конкретній дитині.

Громадянам України, які після 1 березня планують перетинати українсько-російський кордон, Державна прикордонна служба рекомендує завчасно подбати про підготовку документів, щоб не мати зайвих клопотів під час прикордонного контролю.

При цьому в ДПСУ підкреслюють, що “не варто розглядати це повідомлення як рекомендацію відвідати Російську Федерацію, адже паспорт громадянина України для виїзду за кордон дає можливість безвізово відвідати чимало країн”.

Як писала “Новинарня“, рішення про те, що громадяни України з 1 березня 2020 року зможуть виїхати в Росію тільки за закордонним паспортом, ухвалив Кабмін під час засідання 18 грудня 2019 року. Воно призупиняє дію положень угод з РФ, за яких українці могли перетинати кордон з Росією на підставі внутрішніх паспортів, а діти до 16 років – свідоцтва про народження.

Відтермінування початку дії постанови до 1 березня було необхідне для проведення інформаційно-роз’яснювальної роботи і своєчасного документування закордонними паспортами всіх українців.

Раніше заборону українцям виїжджати в Росію за внутрішнім паспортом анонсував директор Департаменту консульської служби МЗС Сергій Погорельцев. Він наголосив, що спрощений режим поїздок українців у Росію в умовах збройної агресії є неадекватним і загрожує національній безпеці України.

Читайте також:
У Росію за закордонним паспортом: у ЦНАПах Донеччини – великі черги охочих виїхати

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна