У Бердянськ повернулися четверо українських рибалок, затриманих РФ на Азові. ВІДЕО

 

На контрольовану Україною територію, в Бердянськ Запорізької області, повернулися четверо рибалок, які були затримані в Азовському морі російськими силовиками два тижні тому.

Як передає “Новинарня“, про це повідомила пресслужба Держприкордонслужби, повернення українців у супроводі суден ФСБ Росії відбулося в суботу, 29 лютого.

У ДПСУ зазначили, що рибалки із Запорізької області виходили на промисел “в порушення чинного законодавства”.

“…Вранці на пост технічного спостереження Держприкордонслужби надійшла інформація, що кораблі БО ПС ФСБ РФ доставлять в район загальновизначеної системи розподілу руху в Азовському морі малий плавзасіб з українськими громадянами, що був затриманий ними 14 лютого цього року.
Вже за декілька годин, на відстані майже 10 морських миль від порту Бердянськ, тактична група катерів Маріупольського загону Морської охорони, що несла службу у даному районі, виявила кораблі БО ПС ФСБ РФ, від яких в бік українського берега направлявся малий плавзасіб. Із наближенням він був розпізнаний як ЯЗП-0901, на борту якого перебували 4 особи.
За результатами огляду та перевірки документів, які засвідчують особу, встановлено, що це той самий плавзасіб і ті самі четверо громадян України, які в порушення чинного законодавства вийшли в море”, – ідеться в повідомленні на сайті ДПСУ.

Фото: ДПСУ

Зазначається, що тактична катерна група Морської охорони ДПСУ забезпечила супровід човна до порту Бердянськ, “де наразі встановлюються усі обставини їх затримання російською стороною”.

“За порушення прикордонного режиму та порядку виходу плавзасобу в море кожного з рибалок притягнуто до адміністративної відповідальності, а на плавзасіб накладено заборону виходу в море терміном на 30 діб”, – розповіли в Держприкордонслужбі.

Читайте також:
В окупованому Криму відпустили затриманих українських рибалок, – нардеп

Як писала “Новинарня“, 15 лютого стало відомо, що прикордонне управління ФСБ Росії в окупованому Криму незаконно затримало в Азовському морі українське рибальське судно ЯЗП-0901 із чотирма громадянами України на борту. Його доправили до окупованої Керчі.
Човен вийшов із села Райнівка Приморського району Запорізької області. За даними нардепа від “Слуги народу” Павла Мельника, затримані рибалки – Сергій Гога, Олексій Іванов, Василь Тюркеджи та Максим Терехов.

Російські прикордонники заявили, що капітан судна не виконав вимогу про зупинку і спробував втекти, а в ході огляду плавзасобу виявлено понад 290 екземплярів камбали-калкан та незаконне знаряддя лову – ставну сітку.

Як повідомила підросійська “уповноважена з прав людини в Криму” Лариса Опанасюк, команду українського судна спершу було затримано на 48 годин.

Прокуратура і ГУ Нацполіції в АРК відкрили за фактом затримання кримінальне провадження.

Потім підконтрольний російським окупантам Керченський міський суд у Криму заарештував чотирьох українських рибалок із Запорізької області на 10 діб. Їх назвали браконьєрами, які не підкорилися силовикам РФ при затриманні.

Після відбуття 10-денного арешту українців відпустили.

Читайте також:
Морський трибунал ООН частково підтримав Україну у позові проти РФ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна