Забродський звернув увагу на занижену ціну боєприпасів у ДОЗ

 

Народний депутат від фракції “Європейська солідарність”, колишній командувач ДШВ ЗСУ та сил АТО на Донбасі, перший заступник голови Комітету Верховної Ради з питань національної безпеки й оборони Михайло Забродський звернув увагу на занижену ціну боєприпасів до артилерійських систем у державному оборонному замовленні.

Як повідомляє “Новинарня“, Забродський озвучив суму на закупівлю артилерійських боєприпасів – 76 млн грн.

На його думку, така кількість коштів є “насмішкою над боєздатністю ЗС України”.

Забродський вважає, що питання забезпечення артилерії ЗС України окремими видами боєприпасів, так званої дефіцитної номенклатури, є “ключовим питанням гарантування боєздатності наших військових частин і підрозділів”.

“Не варто також і забувати, що артилерійські боєприпаси певних найменувань, які використовуються в ЗС України, не виробляються жодною країною світу, крім… Російської Федерації“, – пише нардеп у фейсбуці в п’ятницю, 28 лютого.

Забродський також проаналізував проєкт державного оборонного замовлення (у сегменті закупівлі боєприпасів до артсистем – Н.) мовою цифр.

За його інформацією, Міністерство оборони планує закупити:

  • 100-мм постріли до МТ-12 у кількості 5 000 штук на суму 9,9 млн. грн;
  • 152-мм постріли (без уточнення номенклатури та гармати) у кількості 7 000 штук на суму 66,4 млн. грн.

“На перший погляд, нібито кількість досить значна, але …придивіться до ціни: планується закупити 100 мм постріли в середньому за … 1980 грн/постріл! Для порівняння – вже зараз 60 мм мінометні постріли закуповуються за ціною у два рази вищою! Закладання такої ціни може свідчити лише про бажання зірвати постачання гостродефіцитних снарядів“, – пояснює проект ДОЗ мовою математики народний депутат.

“Із 152-мм пострілами ситуація ще цікавіша: купуючи у 2019-му році постріли до артсистеми Д-20 за 25 тисяч гривень, а корпуси (лише корпуси, як частина пострілу!) до найбільш далекобійного “Гіацинту” за 32 тисячі гривень, якимось дивом плануємо у 2020-му році придбати подібну продукцію за ціною 9 485 грн/постріл! Більш ніж втричі дешевше!...Можливо розробникам ДОЗу відомі якісь нові, недоступні широкому розумінню, закони ринку, які мають діяти суто під час забезпечення артилерії ЗС України боєприпасами?”, – продовжує нардеп.

На думку Забродського, за такими ціновими підходами “проглядається незграбна спроба запуску механізму довготривалої військово-економічної диверсії” із потенційно катастрофічними для артилерії наших Збройних сил наслідками.

Забродський також порівняв 76 млн грн на закупівлю артилерійських боєприпасів із сумою, яка держава готова витратити на “сумнівні бронемашини “Oncilla”. Там сума втричі більша – 207 млн грн.

Як писала “Новинарня“, 18 лютого Рада національної безпеки і оборони України на засіданні схвалила основні показники державного оборонного замовлення на 2020 та 2021, 2022 роки.

Згодом заступник секретаря Ради національної безпеки і оборони Сергій Кривонос попросив президента України Володимира Зеленського відправити на доопрацювання Державне оборонне замовлення.

27 лютого Зеленський підписав державне оборонне замовлення на три роки.

Читайте також:
Кабмін змінив порядок формування оборонного замовлення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна