Україна в ОБСЄ: На Донбасі знову зафіксували російські комплекси РЕБ для “глушіння” дронів

 

Чергове виявлення місією ОБСЄ на Донбасі новітніх російських комплексів радіоелектронної боротьби (РЕБ) свідчить про те, що Росія продовжує “глушити” безпілотники СММ та перешкоджати роботі місії на окупованих територіях.

На цьому під час засідання Постійної ради ОБСЄ у Відні в четвер, 27 лютого, наголосив постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні Євгеній Цимбалюк, повідомляє “Укрінформ“.

“Неважко зрозуміти, чому російська сторона настільки категорична у своєму небажанні повертати контроль над кордоном уряду України. Якщо це буде зроблено, то російське важке озброєнням та системи озброєння не зможуть надходити в Україну.

І тут я хочу звернути вашу увагу на нещодавнє виявлення Спеціальною моніторинговою місією трьох комплексів радіоелектронної боротьби (Р-330Ж “Житель”, Р-934Б “Синиця” та РБ-636 “Свєт-КУ”) та активну радіолокаційну станцію (1РЛ134 “Дунай”) біля окупованої Росією Вербової Балки”, – наголосив Цимбалюк.

Дипломат підкреслив, що використання таких систем “глушіння” сигналів безпілотників спецмісії ОБСЄ разом із залякуванням спостерігачів, щоб завадити їм запускати міні-БПЛА, “залишається важливим елементом постійних зусиль Росії щодо перешкоджання діяльності СММ в окупованих районах Донбасу”.

Окремо очільник української місії при ОБСЄ вказав на обмеження свободи пересування спостерігачів ОБСЄ на окупованих територіях. Так, згідно з даними СММ, з початку року місія зіштовхнулася з обмеженням свободи пересування 169 разів, в тому числі 163 рази – у непідконтрольних українському уряду районах.

16 лютого безпілотник СММ ОБСЄ дальнього радіуса дії зафіксував три комплекси радіоелектронної боротьби (Р-330Ж “Житель”, Р-934Б “Синиця” та РБ-636 “Свєт-КУ”) та функціонуючу радіолокаційну станцію (1РЛ134 “Дунай”) біля тимчасово окупованого населеного пункту Вербова Балка за 28 кілометрів на південний схід від Донецька.

Читайте також:
За два тижні по БПЛА ОБСЄ стріляли чотири рази. Що ще у звіті

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна