Суд закрив кримінальні справи проти Вілкула і Колєснікова за терміном давності

 

Жовтневий суд Дніпра звільнив колишніх народних депутатів від партії “Опозиційний блок” Олександра Вілкула та Дмитра Колєснікова від кримінальної відповідальності у зв’язку із закінченням терміну давності.

Відповідна інформація оприлюднена в реєстрі судових рішень, повідомляє “Судовий репортер“.

Колишніх “регіоналів” обвинувачували за ч. 2 ст. 364 (зловживання владою або службовим становищем, яке спричинило тяжкі наслідки) Кримінального кодексу України. Санкція статті передбачає покарання у вигляді позбавлення волі на термін до 6 років, а термін давності притягнення до кримінальної відповідальності становить 10 років.

Після передачі справ Вілкула та Колєснікова до суду обвинувачення замінили на ч. 2 ст. 367 ККУ (службова недбалість). Цей злочин кваліфікується як середньої тяжкості, з терміном давності п’ять років, що дало захисту змогу клопотати про закриття справ.

Відтак справу Олександра Вілкула (віцепрем’єр-міністр України у 2012-2014 рр., голова Дніпропетровської ОДА у 2010-2012 рр.) було закрито 28 січня 2020 року.

В обвинувальному акті йшлося про дії Вілкула в період з березня 2010 року до грудня 2012 року, коли він очолював Дніпропетровську обласну держадміністрацію. Йому інкримінували незаконну заміну цільового призначення 21 га земель колективної власності правонаступників колишніх колгоспів із передачею в оренду ПАТ “Орджонікідзевський гірничо-збагачувальний комбінат”. Збитки потерпілих становили понад 12 млн грн. Крім того, від зняття ґрунтового покриву без спеціального дозволу держава зазнала збитків у розмірі 486 тис. грн.

Проти Вілкула також було висунуто обвинувачення в незаконній заміні виду угідь площею 45,4 га для ТОВ “АРТ ЛЕНД”, завдяки чому з’явилися умови для подальшої незаконної зміни цільового призначення земель і зниження суми втрат сільськогосподарського виробництва. Збиток оцінюється у понад 5 млн грн.
Пізніше обвинувачення було перекваліфіковано на легшу статтю, і адвокат Вілкула подав клопотання про звільнення його від відповідальності у зв’язку із закінченням терміну давності. Сторона захисту також продовжує наполягати на тому, що всі дії Вілкула були законними і обґрунтованими, що в його діях відсутній не лише склад злочину, а й сама подія злочину, а кримінальне провадження проти нього є політично мотивованим.

Сам Вілкул надав письмову згоду на закриття справи і наголосив, що не вважає себе винним.
Прокурори не висунули жодних заперечень проти задоволення клопотання. Голови селищних рад і колгоспів також заявили про згоду зі зміною обвинувачення.

Суд закрив справу, зазначивши, що встановлення вини особи не вирішувалося. Прокурор і представники потерпілих зберегли можливість звернутися до суду для відшкодування збитку в порядку цивільного судочинства.

Аналогічним чином було закрито справу Дмитра Колєснікова, який очолював у період президентства Віктора Януковича Державне агентство України з управління державними корпоративними правами та майном.

За версією обвинувачення, Колєсніков затвердив зміни в списку майна держпідприємства, що не підлягає приватизації, куди не ввійшли дві будівлі. Надалі це дало змогу продати виключені зі списку об’єкти. Сума збитку державним інтересам перевищила 16 млн грн.

Колєсніков також не визнав свою провину і пов’язував обвинувачення зі своєю діяльністю як опозиційного політика.

Він заявив, що не заперечує проти звільнення від кримінальної відповідальності та закриття справи у зв’язку із закінченням терміну давності.

Обидва рішення ухвалив один і той самий суддя Жовтневого суду Дніпра Сергій Мельниченко.

Як інформувала “Новинарня“, в жовтні 2018 року Верховна Рада VIII скликання провалила притягнення до кримінальної відповідальності нардепів від “Опоблоку” Вілкула (заступника голови фракції) і Колєснікова.

Читайте також:
Вілкула та Колеснікова суд відпустив на поруки на час слідства

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна