Соціологи запитали українців про ставлення до офіційних переговорів Києва з ОРДЛО: які результати

 

41% українців виступає за започаткування офіційних переговорів української влади з ватажками контрольованих Росією угруповань “ДНР” і “ЛНР”. Водночас 40,4% респондентів виступає проти таких переговорів, ще 18,6% не змогли дати відповідь на питання.

Про це йдеться в соціологічному опитуванні “Центру Разумкова”, результати якого оприлюднили в середу, 26 лютого.

За надання і закріплення в Конституції “особливого статусу” окремих територій Донецької та Луганської областей виступає 20,7%, проти – 62,1%.

За надання російській мові статусу другої державної виступає 30,8%, проти цього – 53,9%.

За відмову від перспективи членства в НАТО, закріплення в Конституції нейтрального статусу України – 25,6%, проти – 54,1%.

Згідно з даними “Центру Разумкова”, 43,6% вважають ситуацію на сході України війною між Україною та Росією, 18,7% – “сепаратистським заколотом, підтриманим Росією”, 13,8% – громадською війною (конфліктом між проукраїнськи і проросійськи налаштованими громадянами України), 9,6% – війною між Росією та США, 5,8% – “боротьбою за незалежність “Донецької та Луганської народних республік”.

В опитуванні йдеться, що 54,2% респондентів вважає, що непідконтрольні Україні території мають повернутися до складу Донецької та Луганської областей “на тих же умовах, що були раніше”.

13% надають перевагу, щоб ці території повернулися під контроль України, але отримали більше незалежності від Києва, 5,8% – щоб ці території утворили автономію в складі України, 5,3% – щоб ці території відділилися від України і стали незалежними державами.

Опитування проводили 13-17 лютого. У ньому взяли участь 2018 респондентів. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Росію вважають агресором 54% українців, – соціологія

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна