Обшуки НАБУ і в “Українській бронетехніці”, у Пашинського і Вінника: екснардеп пояснює

 

Співробітники Національного антикорупційного бюро 24 лютого провели обшуки на підприємстві “Українська бронетехніка”.

Як повідомила “Українська правда” з посиланням на джерело в правоохоронних органах, обшуки відбулися в рамках досудового розслідування за фактом заволодіння державним майном та зловживанням службовим становищем посадовими особами.

У 2015-2019 роках ці особи, в інтересах підприємства, нібито створили можливість укладання контрактів щодо поставок бронетехніки ЗСУ, МВС, НГУ за завищеними цінами, сама ж техніка виявилася неякісною.

Крім того, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання колишніх народних депутатів Івана Вінника (БПП), Сергія Пашинського (“Народний фронт”), директора підприємства Олександра Кузьми та його родича Миколи.

Коментуючи обшуки, Сергій Пашинський заявив, що “найбільшу в історії Міноборони” корупційну оборудку намагаються прикрити звинуваченнями на його адресу.

“Сьогодні о 7-й ранку до мене прийшли детективи НАБУ в супроводі спецназу для проведення обшуку по справі, де я звинувачуюсь в організації виробництва броньованих автомобілів “Варта” з метою заволодіння бюджетними коштами.
Фактично, за час мого ув’язнення була проведена одна з найбільших в історії Міноборони корупційних оборудок, яку тепер намагаються прикрити черговими звинуваченнями на мою адресу.
Мені щиро шкода тих детективів, які сьогодні займалися цією невдячною справою, і яким доведеться доводити що 6 млн 900 тис. грн це більше ніж 9 млн 400 тис. грн”, – пише Пашинський у соцмережі.

За його словами, рішення Комітету ВР з безпеки та оборони, який він очолював, про закупівлю 40 автомобілів “Козак” за ціною 8,4 млн грн заблокували, “оскільки були сумніви в об’єктивності їхньої ціни”.

Згодом екснардеп дізнався, що новий склад Комітету Ради з питань нацбезпеки та оборони погодив закупівлю у грудні 2019 року 50 авто “Козак” за ціною 9,4 млн грн та автомобілів “Варта” по 6,9 млн грн.

За його словами, різниця на даному контракті становить 125 млн грн збитків для держбюджету.

“УП” нагадує, що 7 березня 2019 року організація StateWatch повідомила, що в січні нібито “маловідома” ТОВ “Українська бронетехніка” отримала 200 мільйонів гривень на виконання таємної угоди з Міноборони в рамках державного оборонного замовлення на постачання бронемашин “Варта”.
Директор “УБ” Олександр Кузьма є родичем відомого у фармбізнесі Миколи Кузьми, який у 2014 році був помічником на громадських засадах Сергія Пашинського.
У січні 2019 року Міноборони звернулося до суду з метою стягнути з приватної фірми 6,6 млн грн через невиконання умов контракту.
У липні Господарський суд Києва частково задовольнив позов, зобов’язавши ТОВ “Українська бронетехніка” виплатити штраф 2,4 млн грн.

Читайте також:
Суд відпустив Пашинського із СІЗО під домашній арешт

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна