“Справа Шеремета”: відносна більшість українців сумнівається в обвинуваченнях

 

Майже 19% українців вважають необґрунтованими звинувачення у причетності до вбивства журналіста Павла Шеремета, висунуті Юлії Кузьменко, Андрію Антоненку та Яні Дугарь.

Про це свідчать результати опитування, проведеного соціологічною службою Центру Разумкова  13–17 лютого 2020 року.

Оцінюючи хід судової справи, пов’язаної зі звинуваченням групи осіб у вбивстві Шеремета, лише 6,1% опитаних зазначили, що вважають їх цілком обґрунтованими. Ще 9,9% респондентів до цього схиляються (вони обрали варіант відповіді “скоріше, обґрунтовані”).

При цьому 18,8% респондентів заявили, що вважають звинувачення неоґрунтованими, а ще в 16,8% обґрунтованість цих звинувачень викликає сумніви.

Окрім того, трохи більше 32% опитаних зауважили, що не володіють достатньою інформацією або їм важко відповісти на це запитання.

Решту 16,3% ця справа просто не цікавить.

Як зазначають фахівці, частіше від інших звинувачення на адресу Кузьменко, Антоненка і Дугарь у причетності до вбивства Шеремета вважають обґрунтованими прихильники політичної партії “Опозиційна платформа — За життя” (32%), тоді як 26% з-поміж них висловлюють сумніви в обґрунтованості цих звинувачень або вважають їх необґрунтованими.

Серед прихильників партії “Слуга народу” цей показник становить, відповідно, 21% і 28%, серед прихильників ВО “Батьківщина” — 18,5% і 45%, серед прихильників партії “Європейська солідарність” — 7% і 72,5%.

Дослідження проведене соціологічною службою Центру Разумкова з 13 по 17 лютого 2020 року. Було опитано 2018 респондентів віком від 18 років у всіх регіонах України, за винятком Криму та окупованих територій Донецької та Луганської областей за вибіркою, що репрезентує доросле населення країни за основними соціально-демографічними показниками. Вибірка опитування будувалася як багатоступенева, випадкова із квотним відбором респондентів на останньому етапі. Теоретична похибка вибірки (без врахування дизайн-ефекту) не перевищує 2,3% з імовірністю 0,95.

Читайте також:
Якщо у справі Шеремета не вистачить доказів, то правоохоронці вибачаться, – Зеленський

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна