На Полтавщині попрощалися з бійцем 72 омбр Максимом Хитайловим, загиблим під Золотим

 

У селі Вирішальне Лохвицького району на Полтавщині поховали військовослужбовця 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ ім. Чорних запорожців Максима Хитайлова, який загинув у бою в районі Золоте-Новотошківське Луганської області 18 лютого.

У суботу, 22 лютого, сотні мешканців Вирішального, рідні, друзі, побратими полеглого, інші небайдужі прийшли на подвір’я будинку, де виріс 22-річний Максим, повідомляє “Коло.news“.

Труну несли до цвинтаря на руках через усе село – 4 кілометри.

Днем раніше авто з тілом Хитайлова зустріли в Полтавській області кілька десятків автомобілів. Спершу воїна вшанували в обласному центрі, після чого кортеж із загиблим бійцем відбув у Вирішальне.

Максим Хитайлов із 2019 служив року на посаді гранатометника в мотопіхотному батальйоні 72 омбр.

“Максим був гарною людиною. Людиною, яка, не зважаючи на свій вік, зробила чоловічий вчинок – пішла захищати рідну країну. Характеризувати його можна з усіх сторін як сміливого хлопця, борця. Він, залишаючись один прикривав відхід поранених побратимів, але ворожа куля снайпера обірвала його життя”, – розповів старший лейтенант Роман Усенов, заступник командира мотопіхотного батальйону 72 омбр.

Народився Максим Хітайлов 7 жовтня 1997 року в селі Велика Знам’янка Кам’янсько-Дніпровського району Запорізької області. Виріс і мешкав у селі Вирішальне Лохвицького району на Полтавщині. Навчався в Миргороді, потім – у Полтаві.

Директор Миргородського художньо-промислового коледжу ім. М. Гоголя Національного університету імені Юрія Кондратюка Олександр Дубина згадує: “Максим випускник нашого коледжу 2017 року за спеціальністю «Виготовлення тугоплавких неметалевих і силікатних матеріалів і виробів». Провчився 3,5 роки. Цього ж року вступив до Національного університету «Полтавська політехніка ім. Ю. Кондратюка». Навчався на «добре» та «відмінно». Захоплювався науково-дослідною роботою, музикою, художньою літературою, спортом. Хороший молодий чоловік. У викладачів тільки найкращі спогади. Усі приголомшені. Це перший випускник, якого ми втратили на цій війні”.

Заступник військового комісара Полтавського обласного військового комісаріату Едуард Бородай розповів, що Максим був на позиції, яку противник накрив щільним вогнем. Максим відкрив у відповідь вогонь із кулемета, але ворожа снайперська куля влучила йому в голову.

Разом із Максимом того дня на позиції отримали поранення та контузії п’ять бійців “Чорних запорожців”.

Про хлопця згадують як про доброго господаря, котрий дуже допомагав рідним, розбудовував хату.

У Максима залишились мама і брат.

Читайте також:
Бойовики передали українській стороні тіло загиблого під Золотим Максима Хитайлова

Як інформувала “Новинарня“, вранці 18 лютого російські окупаційні війська почали наступ на ділянці розведення сил в районі на схід від Золотого на Луганщині із застосуванням важкої артилерії та штурмової групи. Бої точилися на широкій ділянці фронту через позицію “Баня” в “сірій зоні”.

Унаслідок обстрілів загинув гранатометник 72-ї окремої механізованої бригади ЗСУ імені Чорних Запорожців ЗСУ 22-річний Максим Хитайлов.

Поранених українських захисників відвели з позиції “Баня”, щоб вдарити по спостережнику вогнем у відповідь.

Тіло Хитайлова певний час залишалося на спостережнику, який тимчасово взяли під контроль окупанти.

Було оголошено “режим тиші”, вороги також мали забрати своїх убитих.

Тіло загиблого Максима передали українській стороні біля Щастя 20 лютого.

Загибель Максима – друга бойова втрата Об’єднаних сил у лютому.

Читайте також:
“Стріляють з-за житлових будинків”: у мережі з’явилося відео бою на Луганщині

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна