Суд у США виніс вирок українському гангстеру Цвєткову

 

Бруклінський федеральний суддя Браян Коган виніс вирок українцю Олексію Цвєткову на прізвисько Пельмень, засудивши його до 198 місяців (16,5 року) ув’язнення.

Про це повідомляє Російська служба Бі-Бі-Сі.

40-річний Цвєтков був одним із трьох ватажків безіменної бруклінської бригади, яку в судових документах називають “синдикатом”.

Інші двоє – колишній одесит Леонід Гершман, якого цей самий суддя раніше засудив до 16,5 років тюрми, та Віктор Зелігман. Його Федеральне управління з боротьби з наркотиками (DEA) в закритих документах називає “другою людиною в українській мафії США”. У серпні 2016 року Зелігман вилетів із Нью-Йорка в Туреччину й відтоді перебуває в розшуку.

Ще дев’ятеро членів банди визнали свою вину. Натомість Цвєтков і Гершман пішли на суд присяжних, який у серпні 2018 року виніс їм обвинувальний вердикт.

Як зазначається в матеріалі, 2005 року Пельмень уже був засуджений до 78 місяців тюрми за участь у так званій “Бригаді з Брайтон-Біч”, або “Бригади Барі” (її ватажком був Зиновій Барі).

Як громадянин України, Цвєтков мав бути депортований, але знайшов спосіб цього уникнути. Він оголосив про те, що перейшов в іудейську віру, і заявив, що в Україні його за це піддадуть тортурам.

У результаті імміграційний суддя наказав залишити українця у США, пославшись на конвенцію проти тортур.

Під час останнього процесу з’ясувалося, що про своє іудейство Цвєтков збрехав: після арешту в нього виявили на руці велике татуювання хреста, а на шиї був дорогий натільний хрест із діамантами. Окрім того, в мобільному телефоні затриманого знайшли фото з хрещення його сина, якого тримає на руках у церкві згаданий вище Гершман.

Найсерйознішим з численних злочинів, у причетності до якого підозрювали Цвєткова, було вбивство Євгена Полякова, якого 20 років тому застрелили в Брукліні. Пельмень нібито надав для цього злочину пістолет і сидів за кермом машини, в якій убивця втік з місця злочину. Згодом у цьому вбивстві зізнався інший вихідець з України, Станіслав Ланцберг.

Щодо Цвєткова, то він приїхав у США ще в підлітковому віці. Коли йому було 17, хлопець відзначився тим, що, погрожуючи ножем, відібрав у чоловіка золотий ланцюжок і був покараний за це п’ятиденними громадськими роботами. Потім його засудили до року ув’язнення умовно за викрадення машини, далі було ще три арешти за дрібні злочини.

А вже у 20-річному віці Пельмень приєднався до “Бригади Барі”, яка займалася шахрайством, фінансовими аферами, “кришуванням” і тримала заклади грального бізнесу, як і більшість подібних бригад.

Вийшовши в листопаді 2010 року з ув’язнення, Цвєтков дав обіцянку більше не зв’язуватися з криміналом. Але через два роки, ще перебуваючи під наглядом після звільнення, опинився в “синдикаті”.

Найбільш серйозним зі злочинів, за які йому було винесено останній вирок, є підпал триповерхового дерев’яного будинку в травні 2016 року, на першому поверсі якого був гральний заклад конкурентної бригади, а вище – житлові помешкання.

За підрахунками прокурора, вихідця з сім’ї радянських емігрантів Андрія Спектора, на цей раз Цвєтков відсидить загалом 12,5 років.

Читайте також:
В Іспанії заарештували шістьох росіян і українця

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна