Секретар РНБО Данілов у Нових Санжарах: “У натовпі були професійні підбурювачі”

 

Під час протестів, які супроводжували транспортування до Нових Санжар евакуйованих з Уханя громадян, у натовпі були “професійні” підбурювачі.

Про це в суботу, 22 лютого, заявив на брифінгу біля медцентру НГУ в селищі Нові Санжари Полтавської області секретар Ради нацбезпеки Олексій Данілов.

“У тому, що тут відбувалося, брали участь люди, які до Санжар не мають ніякого відношення. Але це вже питання до наших правоохоронних органів. Ці люди є “професійними”, і коли така ситуація стається, вони підбурення роблять, а потім зникають. Але і СБУ, і МВС розуміють, про кого йде мова, вони відпрацюють цю ситуацію”, – сказав Данілов, якого цитує “Укрінформ“.

“Тітушки, ми вже про них трохи призабули, а зараз є нова теорія, що це “вірусологи” в спортивному одязі”, – додав секретар РНБО.

Данілов не захотів називати міста, з яких прибули провокатори, але на уточнююче запитання підтвердив, що вони підбурювали людей у натовпі.

Секретар Радбезу також сказав, що ситуація у Нових Санжарах сьогодні цілком контрольована.

За повідомленням пресслужби РНБО, секретар Ради Олексій Данілов перебуває в Нових Санжарах за дорученням президента Володимира Зеленського. Він ознайомився із ситуацією, що склалася навколо розміщення евакуйованих з Китаю українців у медцентрі Нацгвардії “Нові Санжари”.

В інтерв’ю журналістам після відвідування медцентру секретар РНБО повідомив, що в евакуйованих та медичного персоналу раз на три дні братимуть біологічний матеріал для молекулярно-генетичних досліджень щодо виявлення можливої наявності коронавірусу. Результати аналізів будуть вивчатися в лабораторіях Києва, громадськості надаватиметься інформація про результати досліджень.
Уже сьогодні перша партія біоматеріалу буде літаком передана до Києва, сказав Данілов.

Секретар РНБО України також заявив, що наші співгромадяни та іноземці в медцентрі на обсервації забезпечені всім необхідним, а відучора у селищі відкритий пункт Червоного Хреста.

Олексій Данілов спільно з головою Полтавської облдержадміністрації Олегом Синєгубовим провів зустріч із главою районної державної адміністрації та головою Новосанжарської селищної об’єднаної територіальної громади, обговоривши поточну ситуацію та можливу допомогу з подальшим перебуванням евакуйованих у медцентрі, що її потребує місцева влада.

Читайте також:
Обсервація в Санжарах: ознак вірусу не виявлено, Україна розробила свою тест-систему

Як інформувала “Новинарня“, вранці 20 лютого літак із громадянами України та інших країн, евакуйованими з китайського Уханя, приземлився у аеропорту “Бориспіль” на дозаправку. З Києва він вирушив у Харків.

Усі ці люди не є хворими на коронавірус і не мають жодних симптомів вірусного захворювання. Їх було вирішено доправити на територію медичного центру Національної гвардії України “Нові Санжари” в Полтавській області. Там вони протягом 14 днів перебуватимуть в обсервації із забезпеченням суворого режиму санітарного-епідеміологічного контролю та безпеки.

Місцеві мешканці організували протести проти розміщення евакуйованих з Уханя в Нових Санжарах. Зокрема, протестувальники перекрили міст через річку Ворскла, а коли автобуси з евакуйованими співвітчизниками все ж проїхали, закидали їх камінням.

Поліція відзвітувала про затримання 24 осіб. Згодом 23 особи відпустили (крім чоловіка, який наїхав автівкою на правоохоронців).

У Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який доти не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Згодом стало відомо, що вірус не настільки небезпечний, як вважалося спочатку, і виліковуються у багато разів більше людей, ніж помирають.
Так, уже вилікувалися двоє українців із персоналу круїзного лайнера Diamond Princess, у яких раніше діагностували зараження вірусом COVID-19.

Власне в Україні жодного лабораторно підтвердженого випадку гострої респіраторної хвороби, спричиненої коронавірусом, не зафіксовано.

Читайте також:
Опір коронавірусу для “чайників”: що треба знати, щоб не панікувати

“Європа епохи Середньовіччя”: Зеленський відреагував на сутички в Нових Санжарах

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.