На Прикарпатті поховали бійця 80 одшбр Михайла Турчина, який загинув у вересні 2014-го

 

У селі Озеряни Галицького району Івано-Франківської області в п’ятницю, 21 лютого, поховали бійця 80-ї окремої десантно-штурмової бригади Михайла Турчина, який загинув у вересні 2014 року, але до останнього часу числився зниклим безвісти.

Попрощатися з воїном прийшли рідні, друзі та десятки небайдужих прикарпатців і АТОвців, повідомляє “Галицький кореспондент“.

Михайло Турчин народився 22 листопада 1979 року. Свого часу відслужив строкову службу в армії, а в червні 2014 року, після початку війни на сході, прийшов у військкомат як доброволець. Призвали Михайла лише через два місяці, у серпні. Він потрапив до 80-ї окремої десантно-штурмової бригади – солдат, стрілець-помічник гранатометника.

“Солдат Михайло Турчин одним із перших став на захист України. 5 вересня, під час виконання бойового завдання, разом зі своїми побратимами потрапив у засідку. Підрозділ поніс втрати. Загинув і Михайло. Але ми знаємо, що десантники не помирають — вони повертаються на небо”, – зазначив підполковник Олег Баляс.

Тоді, на початку вересня 2014-го, підрозділ 80-ї бригади вирушив на допомогу “айдарівцям”, що потрапили у засідку окупантів. Ті підступно вивісили на одному із блокпостів синьо-жовтий прапор. Це й ввело в оману наших військових.

“Влучили в БТР-129. Там було 19 десантників, і з цього бою ніхто не вийшов. Ми не маємо ніяких даних. Ще зараз шість людей вважаються зниклими безвісти. Надіємось, що хтось залишився живим”, – розповів ветеран ЗСУ, побратим загиблого Ігор Бездух.

Спершу Михайла поховали на військовому цвинтарі в Дніпрі як невідомого солдата. Рідні відмовлялися визнати його загиблим: протягом усього цього часу мати Михайла сподівалася, що її син вижив, потрапивши в полон до бойовиків.

“Батьки захотіли… Вони не вірили до певного часу. Ми переконали, що це він і по експертизах. І взяли поїхали і привезли, відкопали”, – розповів Арсен Мартинюк, керівник Івано-Франківської спілки сімей загиблих і безвісти зниклих.

Тільки після третьої експертизи, яка на 99% показала схожість із ДНК рідними, мати повірила, що це її син.

Тіло загиблого перевезли з Дніпра спершу у Львів, де з ним попрощалися товариші по 80-й бригаді, а потім – у рідні Озеряни.

12 грудня 2018 року на школі в селі Слобода Галицького району Івано-Франківської області, де навчався Михайло Турчин, відкрили меморіальну дошку. Фото: Книга пам’яті

Читайте також:
Стопа людини. Як через п’ять років повернувся додому з-під Іловайська боєць Руслан Дейнеко

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна