Пристайко в ООН: Окуповані Росією території України стали зоною страху й терору

 

Окуповані росіянами райони Донбасу та Крим стали територією страху й терору.

Як передає “Новинарня” із посиланням на “Еспресо”, про це заявив глава МЗС України Вадим Пристайко на засіданні Генеральної Асамблеї ООН під час розгляду питання “Ситуація на тимчасово окупованих територіях України” у четвер, 20 лютого.

“Окуповані райони стали територією страху й терору, окупаційна влада – в Криму чи у частині Донбасу – застосовує репресії, вдаючись до систематичних і масштабних порушень прав людини та основних свобод”, – наголосив Пристайкуо.

Міністр зазначає, що маріонеткова структура, створена, укомплектована й фінансована за рахунок державного бюджету РФ, відповідальна за репресії проти місцевого населення на Донбасі, має назву горезвісної радянської установи МГБ (наступниці НКВС і попередниці КДБ, – “Н”), що чинила злочини проти власних громадян у середині минулого століття.

Пристайко поінформував, що під окупацією перебуває близько 44 тисяч квадратних кілометрів, або близько 7% території України. Понад 14 тис. осіб загинули та понад 27 тис. були поранені. Близько двох мільйонів жителів Криму та Донбасу були змушені полишити свої домівки та стати внутрішньо переміщеними особами чи біженцями.

За словами глави МЗС України, тяжка гуманітарна ситуація в постраждалих від конфлікту районах Донецької та Луганської областей продовжує погіршуватися. Очікується, що у 2020 році гуманітарної допомоги потребуватимуть понад 3,4 мільйона людей.

Понад півмільйона людей проживають у районах, безпосередньо постраждалих від збройного конфлікту.

За даними ООН, ця територія вже стала однією з найбільш забруднених мінами у світі.

Читайте також:
Атака біля Золотого: бойовики обстрілами знищили понад 10 могил на місцевому цвинтарі

Росія прагне радше контролю влади в Києві, ніж розпаду України, – Волкер

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна