МЗС виступило із заявою щодо шостих роковин збройної агресії Росії

 

Міністерство закордонних справ закликає міжнародне співтовариство до посилення політико-дипломатичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення нею збройної агресії проти України та повернення Росії у міжнародне правове поле.

Про це йдеться в заяві МЗС, яку відомство оприлюднило у четвер, 20 лютого.

“20 лютого 2014 року російські війська розпочали окупацію Автономної Республіки Крим та міста Севастополя, підірвавши мир та безпеку на континенті… Наслідки вчиненого Росією міжнародного злочину трагічні – окупація частини території України, десятки тисяч загиблих і поранених, півтора мільйона внутрішньо переміщених та мільйони українських громадян, змушених жити на тимчасово окупованих територіях в умовах терору та системних порушень прав людини”, – зазначили у зовнішньополітичному відомстві.

У МЗС акцентували, що Росія також ігнорує свої міжнародні зобов’язання як держави-окупанта.

Зокрема, вже сам прояв української ідентичності є тяжким злочином в очах окупантів. Репресій зазнає корінний народ Криму – кримські татари. Переслідування за політичними мотивами на основі сфабрикованих звинувачень стало звичною практикою для російської окупаційної влади.

До злочинів окупантів належить:

  • проведення незаконного призову до російських збройних сил;
  • системна політика переселення мешканців Росії на тимчасово окуповані українські території з метою зміни їхнього демографічного складу;
  • примусова паспортизація громадян України;
  • прискорена мілітаризація окупованих територій.

“Вимагаємо від Росії приступити до безумовного виконання власних зобов’язань як сторони міжнародного збройного конфлікту, негайного припинення вогню і початку врегулювання ситуації на Донбасі на основі домовленостей, досягнутих в рамках міжнародних форматів… Закликаємо міжнародне співтовариство до подальшого посилення політико-дипломатичного й економічного тиску на Російську Федерацію з метою припинення її збройної агресії проти України, звільнення незаконно ув’язнених громадян України, виконання відповідних рішень міжнародних організацій і міжнародних судових інстанцій, звільнення тимчасово окупованих територій та повернення Росії у міжнародне правове поле“, – наголосили в МЗС.

Насамкінець українські дипломати висловили вдячність міжнародним партнерам за політичну і практичну підтримку у захисті суверенітету та територіальної цілісності України.

Як відомо, 20 лютого 2014 року на півострові Крим з’явилися військові вантажівки без номерів та невідомі люди у військовій формі без знаків розрізнення.

З цього моменту почалася анексія півострову — “зелені чоловічки” блокували стратегічно-важливі об’єкти та українські військові частини.

Читайте також:
Путін визнав “ветеранами” колишніх військових ЗСУ, які служили в Криму

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна