Хайп навколо евакуйованих від коронавірусу: не так тії вороги, як “добрії” люди

 

Дмитро Лиховій
журналіст, головний редактор “Новинарні

Я критично ставлюся до Зеленського і ще гірше до його комунікації. І вважаю, що в нинішній ситуації з неприйняттям евакуйованих із Китаю в різних регіонах України – значна провина влади, яка не зробила процес евакуації прозорим, а діяла по ситуації. У стилі “спершу зробимо, а якщо вийде – тоді оголосимо, похвалимося, попіаримося”. Як із тим самим обміном полоненими, скажімо. А тут потрібно було б діяти на випередження. Краще пояснювати, що везуть не прокажених, та як це робиться в європейських країнах.

Але я переконаний, що навіть якби влада добре прокомунікувала всі нюанси – свідомість і емпатія простолюду були б не набагато вищими.

І мені не подобається, коли дуже проєвропейська сила, за яку я голосував, намагається зловити хайп на підтримці загостреного ставлення до дій влади (хоча й не факт що до влади саме Зеленського і “СН” – просто до когось абстрактно лихого) тих людей, що риють рови, складають шини і закликають покров Богородиці. Це мінус.

Так, зараз у нас влада дилетантів. Але це саме той випадок, коли колективний народ і потенційні нові його лідери мають бути вищими й розумнішими. Як це було шість років тому – проти влади бандюків і рашистів.

Не хайпувати, а інформувати. І саме зараз, до речі, час у це включитися громадському суспільству та його структурам і спробувати доповнити/замінити роботу неспроможних владних структур. Як у 2014-му.

Та я дивлюся на проблему ширше. Те, що ми бачимо в репортажах із “блокпостів проти вірусу” – це таки ганьба.

Так, усе це недовіра до влади. Але це стара, тотальна невіра, дуже часто – ірраціональна, до будь-якої влади. Що є зокрема і свідченням загального рівня культури та сприйняття масами інформації.

Ті самі тернополяни подібним чином не довіряли Порошенкові і проголосували за Зеленського.

Можна згадати опір мобілізації у 2014-2015 роках. Мітинги матерів проти мобілізації в різних регіонах.

“Хай син Порошенка воює” або “хай донбасівці самі за себе й воюють, а наша хата скраю” – це все в одному ряду.

Згадайте мрак із кампанією проти вакцинації.

(До речі, якби європейці керувалися “нашою” логікою, то вони викопали б рови за Шегинями і не пустили б на поріг тупий народ, який відмовою від вакцин довів себе до найбільшої в Європи епідемії кору. А ще ж є туберкульоз.)

Можна також нагадати істерію щодо свинячого грипу часів Ющенка/Тимошенко. Влада тоді теж доклалася. Але знов-таки далеко не лише влада, а й дрімучість частини людей.

Не “всіх” і не “галичан“. Але таки дрімучість. Та, над якою ми сміємося в мск, коли вони освячують туалети чи влаштовують офіційні молебні за дощ. У нас ступінь цієї дрімучості нижчий, ніж в РФ, але ось він так ганебно зараз проявляється.

Люди (не всі, звісно, але частина, яку ми зараз рельєфно бачимо) не хочуть вірити зваженій інформації, часто просто не помічають її. Натомість запросто ведуться на вкиди і на чутки рівня “одна баба сказала”. Сама група “Людоньки, порадьте” чого варта.

І тут з’являється карт-бланш для маніпуляцій та інформаційних спецоперацій, як у тій самій кампанії несприйняття вакцинації. Скільки вже про це писали.

Але – навіть деякі загалом притомні і свідомі в паралельному житті люди чомусь починають вестися на вкиди у стилі Дубінського, “Страни”, “Русской весни” etc.

Читайте також:
Волонтер Мочанов хоче влаштувати творчий вечір для евакуйованих українців

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна