Засуджений окупантами у Криму журналіст Микола Семена прибув до Києва

 

Журналіст, автор у проєкті “Крим.Реалії” Микола Семена вранці у вівторок, 19 лютого, прибув до Києва поїздом з Новоолексіївки Херсонської області.

Як передає “Новинарня” з посиланням на “Радіо Свобода”, Семену на вокзалі зустрічали українські телеканали, колеги, кримчани-переселенці, представники ПЕН-центру України, Національної спілки журналістів України та офісу українського омбудсмена.

18 лютого журналіст виїхав з анексованого Росією Криму на материкову частину України на лікування. Він сказав, що має намір пройти медичне обстеження в Києві, а далі – продовжити працювати.

Він також повідомив, що безперешкодно пройшов контроль російських прикордонників на адмінкордоні Криму з Херсонщиною, хоча “перевіряли ретельно”. А з боку материкової України його зустріли представники місцевої влади та колишній політв’язнів Едем Бекіров із дружиною Гульнарою Бекіровою, яка є заступником голови Генічеської районної державної адміністрації.

За останні роки у 69-річного журналіста почалися проблеми зі здоров’ям. Ще на етапі судових розглядів з’ясувалося, що у нього серйозні проблеми із серцем та хребтом.

Отримати належне лікування в Криму він не міг, адже там немає профільних кваліфікованих фахівців.

Лікувати його погодилися фахівці Київського інституту нейрохірургії, але російські слідчі відмовили Миколі Семені у можливості лікування там. Від запропонованої йому альтернативи у московських клініках журналіст відмовився.

Наприкінці 2018 року в Сімферополі він переніс операцію з видалення жовчного міхура і каменів з жовчовивідних шляхів.

Як інформувала “Новинарня“, у січні підконтрольний Росії Залізничний суд Сімферополя розглянув і задовольнив клопотання адвоката Олександра Попкова і кримського журналіста Миколи Семени про дострокове припинення випробувального терміну і зняття з нього судимості.

Раніше Національна спілка журналістів України вимагала від уряду України і особисто президента Володимира Зеленського внести українського журналіста, кримчанина Миколу Семену в список осіб, що утримуються на окупованих територіях (так званий обмін “всіх на всіх”) і сприяти його поверненню на материкову частину України найближчим часом.

Микола Семена – кримський журналіст, автор “Крим.Реалії”, заслужений журналіст України.

22 вересня суд в окупованому Криму оголосив вирок кримському журналісту, автору “Радіо Свобода” Миколі Семені – 2,5 роки умовно з випробувальним терміном на три роки та забороною займатися публічною діяльністю впродовж 3 років.
27 вересня Сімферопольський районний суд виніс вирок у справі Ільмі Умерова і призначив йому покарання у вигляді двох років колонії-поселення.
Обидвоє засуджені через заяви про незаконність анексії Криму РФ.

Микола Семена стверджує, що в своїх матеріалах він реалізовував право на “вільне вираження думки”.

Міністерство закордонних справ України, Держдепартамент США, Євросоюз і низка міжнародних організацій засудили винесений Семені вирок.

Читайте також:
У списках на обмін немає жодного кримського політв’язня, – Чубаров

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна