Політв’язень Кремля Олексій Стогній вийшов на волю

 

Політв’язень Кремля Олексій Стогній, якого окупаційна влада Криму незаконно утримувала у колонії в Керчі, вийшов на волю, оскільки в нього закінчився термін ув’язнення.

Про це в середу, 19 лютого, заявила уповноважена Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова.

“Український політв’язень Олексій Стогній, якого окупаційна влада незаконно затримала у листопаді 2016 року, а згодом засудила – у Києві”, – написала омбудсмен.

Представники громадського руху “Об’єднання родичів політв’язнів Кремля” повідомили, що Стогній опинився на волі наприкінці січня 2020 року.

“Але родина воліла не повідомляти про цей факт, аби не наражатися на ризики при виїзді з окупованого півострову на материкову Україну”, – йдеться у повідомленні.

За їхніми словами, звільнений політв’язень входив до списків на обмін, які Україна передавала на перемовинах з Росією.

Денисова додала, що терміново вживатиме відповідних заходів щодо проведення висококваліфікованого медичного обстеження та наданню необхідної лікарської допомоги Стогнію.

Арештували Олексія Стогнія у листопаді 2016 року. Хоча арештували Стогнія по справі так званих “кримських диверсантів”, звинувачували у підготовці диверсій у Криму, але довести це так і не змогли.

Читайте також:
Три роки “кримських диверсантів”: тюрми, тортури, брехня ФСБ, шанс на визволення

Як інформувала “Новинарня“, так званий “суд” в анексованому Сімферополі у липні 2017 року  засудив громадянина України Олексія Стогнія до 3 років і 6 місяців позбавлення волі.

Строк дали за “незаконне перевезення, а також виготовлення зброї і боєприпасів”.

Нагадаємо, в період з серпня по листопад 2016 року в Криму було затримано загалом дев’ять громадян України, яких ФСБ називає “членами диверсійно-терористичної групи Міноборони України”. Серед затриманих – Євген Панов, Андрій Захтей, Редван Сулейманов, Володимир Присич, Дмитро Штибліков, Олексій Бессарабов, Володимир Дудка, Гліб Шаблій, Олексій Стогній.

Читайте також:
Кримський “диверсант” Штибліков визнав вину
й уклав угоду зі слідством, – росЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна