Зустріч лідерів Н4 може відбутися пізніше, ніж планувалося, – Пристайко

доповнено

Зустріч лідерів країн нормандської четвірки (Україна, Німеччина, Франція, Росія) може не відбутися у квітні, як планувалося попередньо, а пізніше.

Про це в суботу, 15 лютого, сказав журналістам у Мюнхені міністр закордонних справ України Вадим Пристайко, передає “Європейська правда”.

Міністр зазначив, що на полях безпекової конференції в Мюнхені не відбудеться “нормандська” зустріч на рівні міністрів, хоча така можливість обговорювалася.

Однак надалі відбуваються двосторонні переговори між міністрами для узгодження позиції, зокрема Пристайко мав зустріч із німецьким колегою Гайко Маасом.

“Головна мета цих переговорів – зустріч лідерів нормандської четвірки у квітні”, – сказав глава МЗС України.

Вадим Пристайко також висловив впевненість у тому, що “нормандський саміт” однозначно відбудеться.

“Лідери обов’язково зустрінуться… Лідери нормандської четвірки мають зустрітися. Можливо, це буде не в квітні, а пізніше. Нам важливо, щоб були домовленості, яких вони зможуть досягти”, – відзначив Пристайко.

Президент Володимир Зеленський також запевняє, що Україна робитиме все можливе, щоб наступний саміт у “нормандському форматі” відбувся в квітні цього року.

“Україна й надалі робитиме все, щоб наступний саміт глав України, Німеччини, Франції та Росії у Нормандському форматі відбувся в погоджені терміни, тобто у квітні 2020 року. Наше ключове завдання сьогодні – забезпечити неухильне виконання досягнутих у Парижі домовленостей. Україна готова й працює над цим щодня. Щодня крок за кроком ми рухаємося на шляху до миру. Але це дорога з двостороннім рухом, і ми чекаємо кроків назустріч“, – сказав Зеленський у виступі на Мюнхенській безпековій конференції 15 лютого.

Президент також підкреслив необхідність продовжувати взаємне звільнення утримуваних осіб до звільнення за формулою “всіх на всіх”.

“Ми не можемо зупинятися, допоки більш як 200 українців утримуються в нелюдських умовах на тимчасово непідконтрольних територіях Донбасу. А понад 100 українців і кримських татар утримуються в Криму та на території Російської Федерації”, – заявив Зеленський.

Як повідомляла “Новинарня“, 9 грудня в Парижі відбулася зустріч лідерів держав “нормандського формату” (Україна, Німеччина, Франція, Росія) – перша за останні майже три роки. Головною подією саміту стали прямі двосторонні переговори Володимира Зеленського й Володимира Путіна, до яких президент України прагнув від часу свого обрання.
За підсумками саміту було підписано спільне комюніке (воно було підготовлене попередньо, але додатково узгоджувалося під час переговорів у Парижі) та оголошено про низку домовленостей. Частина з цих рішень делегована для затвердження на рівні ТКГ в Мінську.
Ключові пункти домовленостей Н4: продовження реалізації Мінських угод; всеохопне припинення вогню, яке має бути встановлене до кінця 2019 року; звільнення та обмін утримуваних осіб за принципом “всіх на всіх”, починаючи з “усіх встановлених”, до кінця 2019 року; рішення ТКГ визначити нові пункти пропуску (КПВВ) протягом 30 днів; ще три ділянки розведення військ – реалізувати до кінця березня 2020 року; впровадити “формулу Штайнмайєра” (щодо місцевих виборів в ОРДЛО) до українського законодавства; провести ще одну зустріч лідерів у нормандському форматі через чотири місяці (зокрема для підготовки місцевих виборів в ОРДЛО), а до того – співпрацювати на рівні глав МЗС і політичних радників.
Наразі вдалося частково реалізувати пункт плану лише щодо обміну утримуваними особами.

У команді президента Зеленського розраховують, що наступна зустріч у нормандському форматі прояснить питання можливості проведення в жовтні 2020 року місцевих виборів у тимчасово окупованих районах Донецької і Луганської областей.

Читайте також:
Рада закріпить “формулу Штайнмаєра” в законодавстві до “нормандського саміту”, – Разумков

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна