Радбез ООН ухвалив резолюцію про припинення вогню в Лівії. Росія утрималась

 

Рада Безпеки ООН ухвалила резолюцію про “тривале припинення вогню” в Лівії. Росія утрималася від голосування після своїх заперечень до тексту документа.

Про це повідомляє “Радіо Свобода”.

Проєкт резолюції підготувала Велика Британія. Документ підтримали інших 14 членів Ради Безпеки після тижнів дебатів.

У резолюції йдеться про “потребу в тривалому припиненні вогню у Лівії за першої нагоди без попередніх умов”. Також у документі висловлюється “занепокоєння через зростання участі найманців” у конфлікті.

Росія намагалася замінити слово “найманці” на “іноземні терористичні бійці”.

З 2011 року, після повалення і вбивства диктатора Муаммара Каддафі, Лівія потерпає від нападів бойовиків і насильства всередині країни.

Визнаний світовою спільнотою Уряд національної єдності у Тріполі почав працювати в березні 2016 року, але конкурентна політична група на сході країни відмовилася його визнати.

На думку експертів ООН та дипломатів, Росія надсилає найманців на підтримку лідера опозиційної до уряду Лівійської національної армії, яку очолює проросійський генерал Халіф Хафтар.

Москва офіційно заперечує цю підтримку.

У квітні сили Хафтара, яких підтримують також ОАЕ, Саудівська Аравія та Єгипет, почали наступ на столицю Тріполі.

З 12 січня в Лівії оголошене перемир’я, яке зумовило затишшя в боях та авіаударах. Водночас ситуація залишається напруженою.

Детальніше про ситуацію в Лівії читайте у матеріалі “Новинарні“: Лівійський вузол: чому Туреччина активізувалась в Африці і причому там Росія

Читайте також:
У Лівії вбили російського найманця, який воював на Донбасі

США звинувачують військових РФ у дестабілізації ситуації в Лівії. Перша офіційна заява

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна