Азербайджан виплатить компенсації двом активістам за безпідставний арешт

 

Європейський суд з прав людини наказав владі Азербайджану виплатити компенсації опозиційним активістам Байраму Маммадову та Кіясу Ібрагімову, яких заарештували в 2016 році за політичні ґрафіті.

Про це йдеться в рішенні суду від 13 лютого.

Згідно з рішенням, Баку має виплатити Маммадову та Ібрагімову по 30 тисяч євро компенсації нематеріальної шкоди, а також відшкодувати по 6 тисяч євро видатків.

Європейський суд з прав людини визнав, що активістів заарештували та утримували без обґрунтованої підозри у кримінальному порушенні, а суд у їхній країні не зміг забезпечити правосуддя.

Крім того, суд визнав владу Азербайджану винною в обмеженні їхньої свободи висловлення поглядів, а поліцію країни – в жорстокому поводженні, щоб змусити затриманих зізнатися.

Маммадова та Ібрагімова заарештували в травні 2016 року, на наступний день після того, як вони нанесли ґрафіті на пам’ятник президента Азербайджану Ільхама Алієва та виклали фото в соцмережі.

Ґрафіті містили текст азербайджанською “До біса систему” та “Щасливого дня рабства” – перефразоване вітання “Щасливого дня квітів”, яким відзначають річницю народження азербайджанського політичного діяча Гейдара Алієва.

Обох активістів, які належать до громадського руху Nida, звинуватили в злочинах, пов’язаних із наркотиками, та засудили до 10 років ув’язнення.

У 2019 році їх звільнили через президентське помилування.​

ЄСПЛ дійшов висновку, що переслідування Маммадова та Ібрагімова нібито через наркотики у зв’язку з їхньою позицією було “неправомірним” та “очевидно самоуправним” порушенням їхнього права на висловлення поглядів.

Як інформувала “Новинарня“, ексмер Слов’янська Штепа виграла справу в ЄСПЛ проти України. 

Читайте також:
ЄСПЛ визнав РФ винною у викраденні та ймовірній загибелі 20 росіян із кавказьких республік

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна