Українців, що повернуться з Китаю, розмістять у санаторії

 

Міністерство охорони здоров’я планує розмістити громадян України, яких евакуюють із китайського міста Ухань, де спалахнула нова коронавірусна інфекція, в закладі санаторно-курортного типу в Київській області.

Про це на брифінгу в понеділок, 10 лютого, повідомив в.о. гендиректора Центру громадського здоров’я МОЗ України Ігор Кузін, передає “Українська правда”.

МОЗ запропонувано дві локації, які наразі опрацьовуються. Це не заклади охорони здоров’я, санаторно-курортного типу і після того, як буде вивчено можливість переоблаштування цих закладів під тимчасові обсерваторії, буде визначено остаточну фінальну локацію (…) Також є пропозиція ще з боку Міністерства оборони, але вони ще розглядаються”, – сказав Кузін.

Мова йде про локації в Київській області.

За його словами, за українцями в Ухань вирушить чартерним рейсом літак із 16 членами екіпажу, серед них три медпрацівники, два лікаря і медична сестра.

Планується, що весь склад екіпажу буде використовувати одноразові костюми біологічного захисту, як і водії двох автобусів, що відвезтимуть українців у санаторій.

Українці, яких евакуюють, сидітимуть у літаку в масках. Пасажири також пройдуть дворазовий температурний скринінг: перед посадкою в Китаї та приїздом в Україну.

Техніку та обладнання, яку будуть використовувати, щоб вивезти громадян України з Китаю, дезінфікують в посиленому режимі і уже через 3-4 годин такий транспорт чи літак можна буде використовувати повторно. Після прильоту у літаку також замінять повітряні фільтри.

Кузін додав, що українцям, які не захочуть залишитися на 14-денний каранин в Україні після повернення з Китаю, можуть відмовити в евакуації.

Наразі на карантин і евакуацію погодилися 51 особа. Кількість може змінюватися, адже, за словами Кузіна, в провінції Хубей перебувають від 120 до 200 громадян України.

Наразі невідомо, який саме перевізник здійснить рейс в Ухань, проте, за словами Кузіна, найбільш імовірно, це буде SkyUp.

Також Кузін розповів про двох українців на лайнері Diamond Princess, у яких виявили коронавірус. Це чоловік (25 років) і жінка (37 років). Вони є членами екіпажу.

В.о. гендиректора ЦГЗ зазначив, що наразі в Україні людей із підозрою на коронавірус, госпіталізовують в боксовані відділення для повної ізоляції пацієнта.

Як писала “Новинарня“, в Китаї з грудня 2019 року реєструються випадки захворювання на пневмонію, спричинену новим коронавірусом (2019-nCoV), який досі не спостерігався у людей. Вважається, що вірус походить від заражених тварин на ринку морепродуктів та м’яса в місті Ухань.

Медики також підтвердили передачу невідомого вірусу від людини до людини. Хвороба супроводжується лихоманкою і нестачею повітря.

Місто Ухань у провінції Хубей ізолювали.

4 лютого в японському порту Йокогами поставили на карантин круїзний лайнер Diamond Princess, оскільки в одного з пасажирів виявили коронавірус 2019-nCoV. Під наглядом лікарів на судні перебувають близько 3700 осіб із 56 країн, включаючи членів екіпажу.
За даними українського МЗС, на судні є 25 громадян України, всі вони члени екіпажу.

Станом на 9 лютого повідомлялося про 70 інфікованих коронавірусом на лайнері.

5 лютого стало відомо, що Україна отримала тестсистему для виявлення коронавірусу.

Внаслідок хвороби в материковій частині Китаю, станом на 10 лютого, померли вже щонайменше 907 осіб, загальна кількість підтверджених випадків захворювання у світі перевищила 40 тисяч.

8 лютого японська газета Nihon Keizai повідомила, що в Японії медики вилікували людину, яка першою в країні заразилася коронавірусом 2019-nCoV. 60-річний чоловік працював водієм автобуса, який перевозив групи китайських туристів з Уханя.

Читайте також:
Джекі Чан пообіцяв 1 млн юанів розробнику вакцини від коронавірусу

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна