Лише 5 із 16 держав-членів НАТО готові захищати союзників, якщо Росія нападе, – соціологія

 

Лише в п’яти з 16 держав-членів НАТО більшість громадян підтримують необхідність військового захисту союзників у разі гіпотетичного нападу Росії.

Про це свідчать дані опитування Pew Research Center, передає “Європейська правда”.

На запитання, чи повинна їхня країна використовувати військову силу для захисту союзника по НАТО від гіпотетичного нападу Росії, тільки в п’яти з 16 опитаних державах-членах – Нідерландах, США, Канаді, Британії та Литві – половина або більше відповіли ствердно.

У середньому по 16 країнах 50% опитаних вважають, що їхня країна не повинна захищати союзника в разі нападу Росії, а 38% – що повинна.

Віра в те, що їхня країна повинна відповісти на гіпотетичний напад Росії на союзника по НАТО, з часом стала менш поширеною в декількох країнах.

Наприклад, в Італії лише чверть в 2019 році говорить, що їхня країна повинна захищати союзника по НАТО, в порівнянні з чотирма з десяти в 2015 році.

Аналогічне зниження за цей період відбулося в Польщі (-8 процентних пунктів), Іспанії (-7) і Франції (-6).

Однак у Британії з 2015 року підтримка захисту країни-члена НАТО зросла (+6).

Більша частина опитаних в 10 країнах-членах НАТО вважають, що їхня країна не повинна застосовувати силу для захисту союзника по НАТО в разі нападу Росії.

Це включає більшість у Болгарії, Італії, Греції, Німеччині та Іспанії. У Польщі настрої розділилися.

Як інформувала “Новинарня“, уряд схвалив нову Річну національну програму Україна-НАТО.

Читайте також:
У Маріуполі та Сєвєродонецьку збудують військові бази за стандартами НАТО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна