Синоц ПЦУ засудив святкування Різдва 25 грудня на Волині

 

Священний синод Православної церкви України засудив самовільне рішення митрополита Луцького і Волинського Михаїла (Зінкевича) за святкування Різдва 25 грудня, за новоюліанським календарем.

Про це йдеться на офіційному сайті ПЦУ за підсумками засідання Синоду 4 лютого.

“…Священний Синод засудив самовільне, одноосібне рішення Преосвященного Михаїла, Митрополита Луцького і Волинського, про внесення змін до церковного календаря, яке є порушенням канонічного порядку, зокрема 34 Апостольського правила”, – сказано в повідомленні.

“Вважаючи загалом за краще, щоби всі Помісні Православні Церкви дотримувалися єдиної думки щодо календарного питання, – в умовах, коли такої єдиної думки серед Помісних Православних Церков немає, коли частина православних в Україні перебуває під впливом Московського Патріархату, а також беручи до уваги досвід виникнення «старокалендарних схизм» у інших Помісних Церквах – констатували, що непродумане та поспішне впровадження зараз календарної реформи в Православній Церкві України може привести до закріплення існуючих розділень та виникнення нових.
Було підтримано необхідність зваженого, конструктивного обговорення у Помісній Церкві календарної реформи, з урахуванням думки суспільства, серед якого зараз є приблизно втричі менше її прихильників, ніж опонентів”, – зазначили в ПЦУ.

“Синод дозволив, там де для цього вбачаються об’єктивні обставини та пастирська необхідність, з благословення правлячого архієрея 25 грудня нового стилю звершувати лише молебень з акафістом Різдву Христовому та виконання народних різдвяних піснеспівів (колядок)”, – пояснили в керівництві ПЦУ.

Як інформувала “Новинарня“, наприкінці 019 року стартувала промо-кампанія за перенесення українського Різдва на 25 грудня, ініційована Українською галицькою партією.

Читайте також:
У Луцьку ПЦУ вперше святкує Різдво за новим стилем. ФОТО, ВІДЕО

“Українці не готові”, – Епіфаній про перенесення Різдва на 25 грудня

Євстратій пояснив, чому не варто поспішати зі зміною дати святкування Різдва

Якщо українці захочуть, то Різдво святкуватимемо 25 грудня, – Епіфаній

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна