У січні держбюджет недоотримав 17 млрд: провалюються податкова й митниця

 

Державний бюджет України в січні недоотримав близько 17 млрд грн.

Про це з посиланням на дані Держказначейства повідомляє “Дзеркало тижня”.

“Сума була б більше на мільярд, але НАК Нафтогаз “виручив” країну, в останній момент заплативши “наперед” податок на прибуток”, – пише видання.

За даними “ДТ”, основні статті, за якими провалюється виконання бюджетних планів – податкові та митні надходження. Податкова за січень “недозбирала” близько 7 млрд грн, митниця – близько 9 млрд грн.

“При цьому результати виконання бюджетних планів митницею вкрай гнітять: при плані в 26 млрд грн митних платежів зібрати вдалося лише 17 мільярдів”, – зазначає видання.

За прогнозом Казначейства, в лютому ситуація з податковими надходженнями дещо виправиться: план не буде виконаний, але “мінус” становитиме лише 3,8 млрд грн.

“А ось покращень на митниці Казначейство в лютому не чекає – “мінус” за другий місяць складе 9,6 млрд грн. Тобто за очікуваннями скарбників до кінця лютого недобір тільки з податковими та митними платежами складе 28,5 млрд грн”, – ідеться в повідомленні.

Залишок коштів на єдиному казначейському рахунку (ЄКР) на 31.01.2020, за даними “ДТ”, дуже скромний – 7,7 млрд грн. При тому що ЄКР – “це та скарбничка з грошима, де завжди можна ненадовго позичити, якщо грошей немає, а потрібно, наприклад, терміново виплатити пенсії”.

У 2019, який не був кращим фінансовим роком України, залишок коштів на ЄКР не опускався нижче 8 млрд, а в середньому коливався в районі 33,5 млрд, зазначає видання.

Читайте також:
У Мінфіні пояснили, чому в бюджеті-2019 не виконано план доходів

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна