Окупанти витісняють з Криму проукраїнських громадян, заселяючи півострів росіянами

 

Політичне керівництво Російської Федерації та підконтрольна йому окупаційна адміністрація в Криму намагається репресивними заходами витіснити з півострова проукраїнськи налаштованих людей і заселити його мешканцями з інших регіонів РФ.

Як передає “Інтерфакс-Україна”, про це у п’ятницю, 31 січня, заявив прокурор Автономної Республіки Крим Ігор Поночовний.

За його словами, такі дії спрямовані на зміну демографічного складу півострова.

У зв’язку з політикою “колонізації” Криму російською владою і витісненням проукраїнськи налаштованих громадян із території півострова, прокуратура АР Крим направила вже сьомого листа до Міжнародного кримінального суду (МКС). Усі передані матеріали про дії окупаційної адміністрації та керівництва РФ стануть підставою для початку розслідування МКС, яке, як очікують у прокуратурі, може стартувати вже у 2020 році.

Юрист правозахисної організації “Регіональний центр прав людини” Віталій Набухотний раніше повідомив, що прокуратура АРК спільно з Регіональним центром прав людини направила сьоме повідомлення до МКС, у якому обґрунтовується відповідальність керівництва Російської Федерації за створення потоку внутрішньо переміщених осіб з окупованого півострова.

“Станом на кінець 2019 року кількість офіційно зареєстрованих внутрішньо переміщених осіб із Криму вже перевищила 42 895 осіб. Але, за неофіційними даними правозахисних організацій, кількість таких людей може становити 100 тисяч”, – зазначив Набухотний.

Зокрема, автори повідомлення обґрунтовують відповідальність представників влади РФ за реалізацію політики “інтеграції” та створення атмосфери страху, яка змушує проукраїнське населення залишати півострів і поповнювати категорію внутрішньо переміщених осіб (ВПО) України. Під час роботи над повідомленням було проаналізовано понад 1000 протоколів допитів ВПО, які правоохоронні органи фіксували протягом останніх трьох років.

Як писала “Новинарня“, в ООН визнали порушення Росією Женевських конвенцій через зміну демографії окупованого Криму.

Читайте також:
У новому кварталі Сімферополя з’явиться вулиця імені ватажка “ДНР” Захарченка

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна