“Знущання з українського кіно”: реакція соцмереж на призначення Кудерчук головою Держкіно

 

У середу, 29 січня, головою Держкіно призначили заступницю голови Запорізької обдержадміністрації Марина Кудерчук.

Призначення одразу спровокувало скандал, адже кінокритики і журналісти наголошують, що у Кудерчук немає необхідної кваліфікації, і згадують, що у 2017 році, коли вона працювала в муніципальному кінотеатрі ім. Довженка, цей кінотеатр відмовився показувати історичний фільм про героя УПА в День Незалежності, пише НВ.

Коментуючи призначення Кудерчук на посаду голови Держкіно, журналіст і футбольний оглядач із Запоріжжя Володимир Миленко наголосив на низькому рівні навчального закладу, який зазначений у біографії нової очільниці Державного агентства України з питань кіно.

На сайті Запорізької облдержадміністрації зазначено, що вона закінчила Бердянський інститут підприємництва (пізніше був перейменований у ТОВ Бердянський університет менеджменту і бізнесу), отримавши там спеціальності економіста (2004 рік), маркетолога (2008 рік) і юриста (2013 рік).

“Для тих, хто не в курсі – в Запорізькій області в оголошеннях про вакансії навіть спецом вказували “Диплом БІП (Бердянський інститут підприємництва, – “Н”) не пропонувати“. Бо це не вуз, це просто кантора, куди ти привозиш кілька разів на рік бабло і у підсумку отримуєш бомажку, тобто диплом”, — написав Миленко у фейсбуці.

У 2001 — 2002 роках Кудерчук працювала менеджером і юристом у ТОВ “Агросинтез-Холдинг” в смт Михайлівка Запорізької області, звідки вона родом.

У 2003 році вона почала працювати в податковій інспекції Запоріжжя і Запорізької області. З 2003 по 2012 рік пройшла шлях від податкового інспектора до головного державного податкового ревізора-інспектора відділу супроводу особливо важливих перевірок управління податкового контролю податкової служби в Запорізькій області.

У серпні 2013 року, після майже року перерви у трудовій діяльності, Кудерчук починає працювати в Департаменті екології природних ресурсів Запорізької ОДА — спочатку як головний фахівець одного з відділів. Пізніше вона по черзі по кілька місяців очолює два відділи департаменту, стає головним спеціалістом-юрисконсультом юридичного сектору Державної екологічної інспекції та очолює один із її відділів.

З вересня 2014 по лютий 2016 року Кудерчук не працює, а вчиться на денному відділенні Дніпропетровського регіонального інституту державного управління Національної академії державного управління при президенті України.

У березні 2016 року вона на рік повертається до Державної екологічної інспекції – як завідуюча сектору організаційно-аналітичного забезпечення взаємодії із громадськістю та ЗМІ.

Лише у березні 2017 року у Марини Кудерчук з’являється перша робота, пов’язана з кіно – посада заступниці директора комунального кінотеатру ім. Довженка Запорізької міської ради. У лютому 2019 року вона обіймає посаду директора цього кінотеатру.

Однак вже у листопаді 2019 року у Кудерчук з’являється нова робота, яка не має прямого відношення до кіно, — заступниці голови Запорізької ОДА.

Колишній перший заступник голови Держкіно, журналіст Сергій Неретін вважає, що інші кандидатури на посаду очільника агентства достойніше продовжили би розпочаті Пилипом Іллєнком реформи в галузі.

“На цьому фото – фіналісти першого і другого (зовсім непотрібного) конкурсів на посаду голови Держкіно. Ніяких noname!!! Ольга Бесхмельніцина, Сергій Зленко і Юлія Сінькевич. Усі троє відомі персони в українському кіносвіті, а дехто навіть і за його межами. Будь-хто з них міг би достойно продовжити розпочаті Пилипом Іллєнком реформи в галузі. Але хтось вирішив зіграти на шаховій кінодошці по-своєму. В “чапаєва”! Тупо… Дуже і дуже! З такою грою я особисто не бачу ніяких перспектив розвитку. Ба, навіть продовження взятого темпу”, – зазначає Неретін.

“Справді не мені, самоучці з одним сирим дебютом, коментувати призначення голови Держкіно, але невже це кращий фахівець за Юлію Сінькевич?”, – прокоментував подію колишній в’язень Кремля, режисер Олег Сенцов.

Відома кінокритикиня Дар’я Бадьйор, коментуючи призначення Кудерчук, написала у фейсбуці, що у неї “нуль досвіду в кіно”, а на сторінці нової голови Держкіно у Facebook “нуль експертизи з індустрії, яку раптом вирішила спробувати очолити”.

“Це призначення на посаду голови Держкіно – це знущання з українського кіно. Уряд призначив людину з сумнівною освітою, весь зв’язок якої з кіно закінчується… нетривалим управлінням одним з кінозалів у Запоріжжі. Цікаво, а чим вона професійніша за Юлію Сінькевич, багаторічну продюсерку Одеського міжнародного кінофестивалю, членкиню Європейської кіноакадемії, яку восени відфутболили через… недостатню компетентність? Чи, може, недостатню лояльність?”, – роздумує журналіст Сергій Стуканов.

Як писала “Новинарня“, уряд у грудні 2019 року оголосив повторний конкурс на зайняття посади голови Держкіно.

За результатами першого конкурсу, генеральний продюсер Одеського міжнародного кінофестивалю Юлія Сінькевич, яка залишалась єдиною кандидаткою на посаду голови Держкіно, не пройшла 21 листопада співбесіду в НАДС.

Нагадаємо, що попередній глава Держкіно Пилип Іллєнко подав у відставку у серпні 2019 року після п’яти років роботи на цій посаді.

Читайте також:
У мережі оприлюднили офіційний трейлер воєнної екшн-драми “Черкаси”. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.