Ідея “слуг” оподаткувати Google, Facebook, Apple – удар по стосунках із Вашингтоном, – Фріз

 

Ірина Фріз
народна депутатка (“Європейська солідарність”)

(FB)

Побачила сьогодні новину про законопроєкт №2634 “слуги” Данила Гетманцева щодо оподаткування Google, Facebook, Apple та інших. Не повірила. Подумала, що дискредитують “слуг”. Перевірила. Законопроєкт дійсно є… І це неймовірний, як то кажуть, зашквар.

Почнемо з того, що в пояснювальної записці міститься посилання на досвід Росії, Білорусі, Казахстану. Запозичувати досвід на батьківщині “Чебурашки”, справа, звичайно, складна. Загалом це все, що потрібно знати про джерела натхнення депутатів від “слуг”. Але все ж варто зупинитися на тому, чому ініціатива Гетьманцева – це дно.

По-перше, в США та ЄС оподаткування електронних послуг обґрунтовано тим, що компанії, що їх надають є  резидентами (принаймні мають філії). По-друге, перелічені компанії – це лідери світового ринку. І, якщо “слуги” вирішили прибрати ці компанії з вітчизняного ринку, чим все це й закінчиться, то вони мають розуміти, ким вони це замінять. Аналогів таких продуктів у нас немає. Можливо, виганяючи Facebook Гетманцев прагне повернути в Україну “Однокласників” та “ВКонтактє”?

Навіть не можу собі уявити створення переліку продуктів, оплата за які буде відслідковуватися банківськими установами, підсумовуватися та відправлятися в штаб-квартири відомих компаній у вигляді рахунків. Спочатку спробуйте створити умови, щоби такі компанії відкрили філіали в Україні, тоді вони автоматично стануть платниками податків. В іншому випадку результатом стане підвищення вартості якісних продуктів саме для українців, а ще гірше, – купувати доведеться через Росію, тому що сервіс для України буде закритий.

Сьогодні в американських медіа Україна згадується лише в контексті імпічменту, а не російської агресії, як це було до президентських виборів. Законопроєкт Гетманцева – ще один удар по відносинах із Вашингтоном. І тут, гадаю, Володимир Зеленський має сказати Гетманцеву величезне “дякую” за таку неймовірну підставу.

Звичайно, я розумію, що законопроєкт, ймовірно, з’явився тому, що економіка країни у небезпеці, а бюджетний дефіцит загрожує перетворитися на справжню “чорну діру”.

Слід зазначити, що це досягнення вже цього уряду. Хоча, сплачуючи міністрам премії у третину мільйона, Кабмін принаймні мав розраховувати, що бюджет не витримає, а ще й корупційні “конверти” депутатам від владної партії з якихось ресурсів. Зрозуміло, що силовим структурам, не кажучи вже про лікарів та вчителів, вже нічого не дісталося.

Можна дуже багато писати про недолугість такої ініціативи. Але піду простішим шляхом й нагадаю, що в 2014 році в Угорщині масові протести почалися після спроби оподаткувати інтернет. В Лівані минулого року мало не стався заколот через оподаткування WhatsApp та Facetime. Зрозуміло, що влада Лівану швиденько відмінила це рішення, а прем’єр пішов у відставку.

Хочу запропонувати Гетманцеву одразу скласти мандат та не розгойдувати країну. І якщо Зеленський збираєтесь надавати “нянь” іноземному бізнесу та будувати “державу в смартфоні”, то хай, спочатку спробує уявити наслідки того, що подає його “слуга”.

Панове “слуги”, менше зазирайте в Росію. А то доведеться їсти з лопати. А краще – йдіть у відставку.

Читайте також:
Держава заблокує Netflix у разі невиконання нового законодавства, – Потураєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна