Американці приїхали в Одесу: нові “Айленди” передадуть Україні на вигідніших умовах

 

Представники Берегової охорони США та Командування ВМС ЗС України обговорюють питання щодо передачі Україніще трьох катерів типу “Island”.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в четвер, 30 січня, інформує пресцентр Міноборони.

За словами начальника управління кораблебудування командування ВМС ЗС України капітана 1 рангу Василя Радчука, на сьогодні два катери вже готуються до перебазування в місто Балтимор.

“Це процес тривалий й займе декілька місяців. Після перебазування буде підготовлено комплектувальне обладнання, яке, зрозуміло, не все є на складах, його потрібно буде замовляти, а це також певний час. Тому ми очікуємо, що до кінця 2020 року катери будуть повністю готові до прийому екіпажів, які ми відправимо на підготовку в перших числах 2021 року. І приблизно у квітні Військово-Морські сили ЗС України поповнять ще два катери типу “Айленд”. Що ж до третього — він надійде трішки пізніше”, — розповідає капітан Радчук.

Також офіцер відмітив, що їх передадуть Україні на значно вигідніших умовах, ніж перші два.

“Катери “Слов’янськ” та “Старобільськ” були передані нам у стані, в якому перебували на той момент на базі зберігання, безкоштовно. А за відновлення технічного стану, підготовку екіпажів та всі види відряджень платила українська сторона. Стосовно цих трьох катерів розглядають питання стовідсоткової оплати з боку США. Тобто ми оплачуватимемо виключно переліт від України до США й у зворотному напрямку”, — наголошує Радчук.

Програма передачі американських катерів передбачає повний комплекс:

  • підготовку катерів, їх ремонт;
  • відновлення технічного стану до стану “як нові”, тобто повністю відновлюються всі механізми та системи.

У цей же час проходитиме відбір екіпажів та їхня фахова підготовка за спеціальністю, а також мовна підготовка в Україні.

Далі українські моряки поїдуть у Балтимор, де проходитимуть десятитижневу фахову підготовку на базі Берегової охорони США.

Після цього всі вони отримають відповідні сертифікати.

Як писала “Новинарня“, два катери типу Island були передані Україні 27 вересня 2018 року в Балтиморі в рамках візиту до США на той час президента України Петра Порошенка.

У червні 2019 року ці вже українські патрульні катери отримали назви та бортові номери – “Слов’янськ” (P191) та “Старобільськ” (P190).

У липні-вересні 2019 року постійні українські екіпажі катерів пройшли навчання в Балтиморі.

21 жовтня “айленди” для ВМС України прибули в Одесу.

Згідно з домовленостями, американські патрульні катери передані ВМС ЗСУ на безоплатній основі. При цьому українська сторона забезпечує 100-відсоткову передоплату загальної вартості супутніх послуг із дооснащення в розмірі 10,1 млн. доларів на термін до 18 місяців.

Катери класу “Айленд” будувалися верф’ю Bollinger Shipyards в Локпорті (штат Луїзіана) з 1985 по 1992 роки в кількості 49 корпусів (бортові номери WPB 1301 – WPB 1349) для Берегової охорони США. Мають повну водотоннажність 168 т, довжину 110 футів (34 м), осадку 2 метри, сталевий корпус і алюмінієву надбудову. Двовальна дизельна енергетична установка потужністю 6200 к.с. забезпечує швидкість до 29,5 уз. Екіпаж складає 16 осіб, автономність п’ять діб. Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73, моторним човном, штатне озброєння складається з 25-мм автоматичної артилерійської установки Mk 38 Bushmaster і двох-чотирьох 12,7-мм кулеметів М2НВ. Дальність плавання до 3000 миль.
Катери оснащені РЛС загального виявлення AN/SPS-73 та 5,4 метровим доглядовим човном Zodiak Hurricane 540. Також на фото помічено не демонтовані 25-мм артилерійські установки Bushmaster Mk 38 Mod 0, що дозволяє зробити припущення, що катери будуть передані Україні зі штатною зброєю.
Крайній доковий ремонт USCGC Cushing відбувся у 2014 році, а USCGC Drummond у 2012 році.

Читайте також:
“Айленди” успішно пройшли перші ходові випробування в Україні

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна