Українці вшанували пам’ять Героїв Крут на Аскольдовій могилі. ФОТО

 

У 102-гу річницю бою під Крутами українці зібралися біля Аскольдової могили та помолилися за загиблих.

Як передає кореспондентка “Новинарні”, опівдні у середу, 29 січня, активісти зібралися біля станції метро “Арсенальна” та звідти попрямували до місця вшанування героїв.

Попереду колони марширували курсанти Київського військового ліцею імені Івана Богуна, за ними крокував військовий оркестр, який виконував пісню “Ой, у лузі червона калина”. 

Серед присутніх організацій: “Конгрес українських націоналістів”, “Просвіта”, “Спілка офіцерів України”, політичні партії “Народний рух України” та “ПАТРІОТ”. 

Долучилися до акції і громадський діяч Павло Мовчан, кіборг Олександр Ушинський, ветеран АТО Ігор Мазур.

Попри дощову погоду, офіційна частина тривала близько двох годин. Спочатку священники об’єднаної церкви відправили молебень за загиблими, після цього – промови організаторів.

“Що сталося тоді з українською владою, аби молоді студенти вийшли боронити Київ та чого ми не маємо допускати сьогодні?”, – це питання стало лейтмотивом нинішньої акції, відповідь на яке намагалися знайти присутні.

Новинарня” запитала присутніх, чому, на їхню думку, вшанування героїв Крут є актуальним нині.

Більшість дотримується думки, що подібні історії мають об’єднувати та вчити сучасне покоління.

“Це дійсно героїчний вчинок, адже сотні молодих хлопців пішли проти тисячної армії Муравйова. Для молоді важливо знати, що раніше предки були здатні на самопожертву проти України. А ще важливіше розуміти, чому вони мали це робити”, – вважає активіст Олександр, який щорічно відвідує могилу з 2010 року.

А історик Олег Броварський розмірковує про, на його думку, умовну символічність Аскольдової могили: 

“Це місце титульне, але, за великим рахунком, воно до “крутянців” має дуже сумнівне відношення. В нас є інші місця безпосередньо пов’язані з подією: Видубицький монастир – там поховані крутянці, які лікувалися, але померли. Друге місце на Замковій горі.  Третє – це місце масового поховання Героїв Крут – село Ліньки Броварського району”, – розповів історик.

підготувала:
Ганна Велігдан, фото автора

Як інформувала “Новинарня“, В’ятрович спростував два найпоширеніші міфи про Героїв Крут.

Читайте також:
“Конфліктний герой” Аверкій Гончаренко: командував юнаками під Крутами, служив у дивізії “Галичина”

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна