Помер протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін, що закликав окупувати Україну

 

У столиці Росії у неділю, 26 січня, помер протоієрей РПЦ Всеволод Чаплін.

Як повідомляє “РБК-Україна”, про це розповіли парафіяни храму Феодора Студита біля Нікітських воріт у Москві.

За словами очевидців, Чаплін сидів на лавці біля храму і раптом йому стало погано. Колишній член Громадської палати РФ і член громадської палати Союзної держави Росії та Білорусі впав, і через 15 хвилин медики, які приїхали на “швидкій”, лише констатували смерть.

За попередніми даними, смерть настала від зупинки серця.

Всеволод Чаплін з 2009 по 2015 рік перебував на посаді спікера РПЦ, був настоятелем храму Феодора Студита біля Нікітських воріт в столиці Росії.

Чаплін запам’ятався своїми скандальними висловлюваннями на політичні та соціально-громадські теми, українофобською риторикою, підтримкою бойовиків на Донбасі, закликами окупувати Україну, а також виправдовуванням знищення людей – зокрема, активістів Євромайдану.

“Такої держави, як Україна, не має бути в принципі. Нам потрібно відділити Новоросію – вісім областей від Харкова до Одеси – та включити їх у склад Росії”, – заявляв він.

Російська преса часто брала коментарі та інтерв’ю у священика і цитувала його гучні оціночні судження про ситуацію у світі, внаслідок чого Чапліним отримав певну популярність.

Так, він був однією з найбільш впізнаваних і суперечливих фігур РПЦ.

Читайте також:

“Розкол православ’я здійснила РПЦ, а не Вселенський патріархат”. Афонський ченець відповів на закиди Москви

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна