Американські гірники подали в суд на компанію Ахметова

 

Об’єднання працівників шахт Америки звернулося до Окружного суду Сполучених Штатів Південного округу Західної Вірджинії з вимогою поновити статус “системного порушника” для вугільної компанії українського олігарха Ріната Ахметова.

Як повідомляє “Новинарня“, про це йдеться у розслідуванні програми “Схеми: корупція в деталях”.

У позові, поданому у листопаді 2019 року, зазначено, що Управління з охорони праці в гірничодобувній промисловості незаконно скасувало для компанії цей статус.

Об’єднання працівників шахт Америки подало в суд на Управління охорони праці через рішення влітку 2018-го року укласти з компанією Ріната Ахметова “Pocahontas coal company LLC” мирову угоду й скасувати проблемний статус – “попри систематичні порушення та штрафи”.

“Ми подали цю скаргу, оскільки рішення управління праці є прямою загрозою для здоров’я та безпеки шахтарів в будь-якій точці США. Якщо управління, грубо ігноруючи закон, скасовує статус “порушника” і йому це зійде з рук, то воно зробить це знову. Ми хочемо впевнитися, що це не повториться”, – заявило тоді Об’єднання працівників шахт Америки.

“Pocahontas coal company LLC” – одна з дочірніх компаній американського вугільного підприємства “United coal company”, що входить в холдинг “Метінвест” Ріната Ахметова. Ця компанія з 2006 року видобуває вугілля на шахті “Affinity Mine” у Західній Вірджинії.

У 2013 році на цій шахті протягом двох тижнів загинуло двоє шахтарів. Одна з трагедій сталася через неякісні запчастини підйомника, на якому гірники спустилися під землю.

У ході розслідування трагедії Управління з охорони праці встановило, що “Pocahontas coal company LLC” систематично порушує обов’язкові стандарти безпеки праці. За результатами розслідування, шахті присвоїли статус порушника – “Pattern of Violations”, який закріпився за нею на п’ять років.

Шахта, якій присвоєно проблемний статус, потрапляє під посилений контроль регулятора. І якщо протягом трьох місяців після присвоєння такого статусу управління фіксує на цій шахті будь-які нові порушення, то має право видати наказ про виведення шахтарів й, відповідно, зупинку видобутку вугілля.

Журналісти відправили запит до “Метінвесту” з проханням про коментар, але там відмовилися.

Крім того, стало відомо, що комітет Конгресу США підозрює, що вугільну компанію Ахметова незаконно вивели з-під санкцій.

Читайте також:
Ахметов веде туристичний бізнес у Криму, незважаючи на санкції, – розслідування

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна