Поліція затримала активістів, які кинули петарди і яйця в учасників демонстрації “проти ультраправих”

 

Поліцейські в Києві затримали 11 правих активістів після акції пам’яті російського адвоката Маркелова та журналістки Бабурової, яких вбили у Москві у 2009 році.

Акція, що зібрала до двох десятків прибічників лівих ідей, відбулася на Михайлівській площі в неділю, 19 січня.

“Після закінчення акції учасники йшли до фунікулеру, у цей час група невідомих кинули в них декілька петард. У результаті правоохоронці  доставили до Шевченківського управління поліції одинадцять громадян. Після з’ясування усіх обставин їхнім діям буде надана правова оцінка”, – ідеться в повідомленні пресслужби ГУ Нацполіції Києва.

Як можна було судити зі змісту плакатів, учасники акції пам’яті адвоката Станіслава Маркелова та журналістки Анастасії Бабурової виступали “проти ультраправого насильства в Україні та світі”.

Один із лівих активістів, Тарас Білоус, тримав плакат “Розформуйте полк “Азов” (окремий загін спецпризначенння Національної гвардії України, який звільняв від російської окупації Маріуполь та залишається одним із найбільш дієвих підрозділів у складі Об’єднаних сил на Донбасі).

Інші маніфестанти (деякі – із закритими обличчями) тримали плакати “Напади праворадикалів також мають розслідуватися”, “Годі годувати ультраправих” тощо.

“Треба розуміти, що вбивство Бабурової та Маркелова стало символом — ця акція проти українського та російського ультраправого терору. Я вважаю, що ультраправі несуть загрозу суспільству — вбивають ромів, нападають на сексуальні меншини, на мистецькі акції, які їм не подобаються. Цю ситуацію треба змінити, тому я тут”, — розповів “Громадському” учасник акції Роман Губа.

Як повідомляє “Громадське ТБ”, в учасників лівого мітингу люди в балаклавах кидали петарди та яйця, однак їм перешкоджала поліція.

Як відомо, Станіслав Маркелов та Анастасія Бабурова були вбиті в Москві в січні 2009 року. Адвокат Маркелов займався зокрема справами, пов’язаними з військовими злочинами в Чечні, представляв інтереси потерпілих від терористичного акту на Дубровці. Анастасія Бабурова була позаштатною співробітницею “Новой газеты” та активною учасницею антифашистського руху.
За підозрою в убивстві були заарештовані учасники правої організації “Російська національна єдність” (РНЕ). Вбивцею назвали Микиту Тихонова, лідера однієї з організацій російських націоналістів. У 2011 році його засудили до довічного ув’язнення. Його дружина отримала 18 років колонії за співучасть у злочині.

Деякі молоді українські ліві щороку в січні виходить на акції пам’яті Маркелова і Бабурової.

Читайте також:
Нардепи надіслали листа конгресменам США: вступаються за “Азов”

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна