В українців зросли протестні настрої, – КМІС

 

У грудні 2019 року в акціях соціального протесту готові брати участь 48% дорослих жителів України, що дещо вище у порівнянні з минулим роком (44%).

Як повідомляє “Новинарня“, відповідні дані опитування опублікували спеціалісти Київського міжнародного інституту соціології в п’ятницю, 17 січня.

Як зазначають соціологи, рівень готовності до участі в акціях соціального протесту спочатку зріс з 43% в грудні 2014 року до 49% у грудні 2016 року, а потім знизився до 40% у грудні 2017 року.

В останні два роки він зростає (до 44% у 2018 році та 48% у 2019 році.). При цьому це зростання пов’язане в основному зі зростанням готовність взяти участь у виборах.

Найбільша кількість людей, як і раніше, готова вдатися до таких форм соціального протесту, як:

  • участь у виборчій компанії (34%);
  • збір підписів під колективними відозвами (16%);
  • участь у “санкціонованих” мітингах і демонстраціях (11%).

Нагадаємо, питання про те, чи є участь у виборчій кампанії формою протесту або навпаки виконанням громадянського обов’язку і лояльною до влади поведінкою, є дискусійним. При цьому КМІС зберігає участь у виборах у переліку форм протесту для можливості порівняння з іншими, як українськими, так і міжнародними дослідженнями.

КМІС провів опитування з 1 по 12 грудня 2019 року серед 2043 респондентів по всій Україні, за винятком окупованих Росією територій. Похибка вибірки 1,4-3,3%.

Читайте також:
Підсумки 2019 року від соціологів: ЗСУ, НАТО, Зеленський, оптимізм і трохи погіршення

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна