Україна планує надіслати 20 військових до місії НАТО в Іраку

 

Україна підтримає зусилля НАТО зі зміцнення безпеки в Іраку та має план надіслати 20 військовослужбовців на підтримку місії Північноатлантичного альянсу в Іраку після того, як вона відновить роботу.

Як передає “Європейська правда“, про це йшлося на зустрічі віцепрем’єра з питань європейської та євроатлантичної інтеграції України Дмитра Кулеби із заступником генерального секретаря НАТО з питань операцій Джоном Манзою.

Зустріч відбулася 14 січня у штабквартирі НАТО в Брюсселі.

“Я поінформував заступника генсека, що в України є план надіслати 20 військовослужбовців на підтримку місії НАТО в Іраку після того, як Альянс відновить її роботу. Запрошення стати операційним партнером місії Альянсу в Іраку свідчить про визнання цінності українського військового досвіду та професіоналізму”, – розповів Кулеба, якого цитує служба віцепрем’єр-міністра.

Реагуючи на повідомлення української сторони, заступник Генсека НАТО зазначив, що для Альянсу дуже важлива участь України у місії в Іраку.

Сторони також погодили наступні спільні кроки із запровадження нового підходу НАТО “Один партнер – одна програма”, обговорили перспективи ухвалення стратегії національної безпеки України та подальшої розробки стратегічних документів на її виконання.

Як відомо, Україна брала участь у тренувальній місії НАТО в Іраку з 2006 року. Це спільні навчання країн-учасниць Північноатлантичного альянсу, збройних сил Іраку та країн-партнерів НАТО. Українські офіцери працювали військовими радниками в Національному оперативному центрі офісу прем’єр-міністра Іраку та Об’єднаному оперативному центрі МВС Іраку, брали активну участь у розробленні оперативних процедур як на тактичному, так і на стратегічному рівнях.
У 2019 році Альянс запропонував Україні продовжити співпрацю – Північноатлантична рада НАТО надала Україні статус потенційного операційного партнера Місії НАТО в Іраку. Україна вже направила НАТО запит, щоб отримати статус повного операційного партнера. Крім того, триває розробка національної нормативної бази участі у цій операції. Загалом у 2020 році планують надіслати 20 штабних офіцерів для участі в Місії.
Крім того, обговорюється можливість залучення українських військовослужбовців як інструкторів програми DEEP в рамках діяльності Місії НАТО в Іраку для підготовки військовослужбовців збройних сил Іраку.

Читайте також:
Трамп пригрозив Іраку найтяжчими санкціями через вимогу вивести війська

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна