Суд у справі обміняного Бутрименка триває: адвокати носять у засідання довідки з “ДНР”

 

У Запорізькій області тривають судові засідання у справі Миколи Бутрименка, підозрюваного в причетності до загибелі спецпризначенців на Донбасі в 2014 році. 29 грудня він взяв участь в обміні та зараз знаходиться на тимчасово окупованій території.

Як повідомляє “Новинарня“, Оріхівський районний суд Запорізької області в середу, 15 січня, переніс засідання на 26 лютого.

Судове засідання перенесли “через неявку підозрюваного”, ухвалено рішення про повторний виклик Бутрименка до суду.

Зазначається, що головуючий суддя повідомив про отримане від одного з адвокатів підозрюваного клопотання щодо перенесення засідання через його зайнятість в іншому судовому засіданні – у Маріуполі, або проведення засідання в режимі відеоконференції.

Втім, як зазначив суддя, організувати таку відеоконференцію не вдалося через відсутність вільних майданчиків для зв’язку цього дня у суді Маріуполя.

“Також до суду надійшло клопотання ще одного адвоката Бутрименка – перенести засідання через перебування обвинувачуваного на лікарняному. До клопотання, отриманого судом, було додано медичну довідку, нібито видану лікарем “Шахтарської районної лікарні “Донецької народної республіки”, – передають репортери “Радіо Свобода”.

Прокурор та адвокат потерпілих у суді зазначили, що наразі неможливо розглядати справу за відсутності підозрюваного. Вони також висловили сумнів щодо поважності причин відсутності Бутрименка через те, що медична установа, вказана у довідці, в Україні не зареєстрована, і така довідка може бути видана лише лікарнею на підконтрольній Україні території.

Адвокат постраждалих також клопотала про розміщення оголошення про виклик Бутрименка на засідання на сайті суду та у газеті “Урядовий кур’єр” через те, що підозрюваний не має постійного місця проживання на підконтрольний території. Судді задовольнили клопотання про публікацію оголошення на сайті суду.

Щодо оголошення у газеті головуючий суддя зазначив, що це може бути зроблене лише в разі спеціального судового розгляду.

На засіданні в якості слухачів були присутні близько десятка активістів із Запоріжжя та Оріхова, що стежать за перебігом справи.

Як відомо, Микола Бутрименко був у списку на обмін у форматі «всіх на всіх» між Києвом і угрупованнями «ДНР» та «ЛНР», що відбувся 29 грудня. Для здійснення обміну 26 грудня Оріхівський районний суд Запорізької області за клопотанням прокуратури змінив Бутрименку запобіжний захід на особисте зобов’язання.

Обвинуваченого у вбивстві 10 спецпризначенців ЗСУ Бутрименка внесли у список на обмін, – адвокатка

Фермер із Донеччини, колишній депутат Шахтарської райради від Партії регіонів, керівник агрогосподарства ТОВ “Імені Челюскінців”. Причетений до розстрілу десятьох українських спецпризначенців. У червні 2016-го заарештований під час поїздки за пенсією на підконтрольну територію.

Відповідно до даних обвинувачення, 29 липня 2014 року 19 бійців 3-го полку спецпризначення з Кіровограда розшукували в районі села Латишеве Шахтарського району (біля Сніжного) пілота українського літака Су-25, який був збитий проросійськими силами 23 липня. Підприємець із села Дмитрівка Бутрименко приязно зустрів військових та запропонував їм переночувати в ангарі його ферми, а сам повідомив про це бойовикам “ДНР”.
Бойовики прибули на місце на БТРах і БМП на чолі з майбутнім “мером” Горлівки Станіславом Кімом та розстріляли ангар з кулеметів. Частина українських бійців загинула на місці, п’ять – потрапили в полон, кільком вдалося врятуватись.

Згідно зі свідченнями, Бутрименко знущався над полоненими, зокрема, за деякими даними, бив їх палицею.

Прокуратура Донецької області кваліфікувала цю подію як теракт, розслідувала справу й передала до суду (два окремих провадження – щодо Бутрименка і бойовиків).

У цьому кримінальному провадженні потерпілими були визнані 23 особи, з яких 9 осіб – військовослужбовці, які залишилися живими, решта – це матері, батьки, дружини і близькі родичі загиблих 10 військовослужбовців.

16 травня 2019 року Куйбишевський районний суд Запорізької області визнав Бутрименка винним у фінансуванні тероризму та призначив вирок — позбавлення волі строком на 8 років з позбавленням права обіймати керівні посади з організаційно-розпорядчими функціями, здійснювати фінансово-господарську діяльність на строк два роки та з конфіскацією майна.
Відповідно до “закону Савченко”, Миколі Бутрименку зарахували термін перебування в СІЗО у строк відбування покарання.

Читайте також:
“Сепарам – воля”: кого Україна віддала ОРДЛО на великому обміні-2019. СПИСОК

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна