Іран створює спецсуд для розслідування катастрофи “Боїнга”

 

Президент Ірану Хассан Рухані заявив, що в рамках судової системи буде створений спеціальний суд для розслідування причин катастрофи українського літака під Тегераном.

Як повідомляє “Новинарня“, про це Рухані заявив у вівторок, 14 січня, передає “Європейська правда”  з посиланням на іранське агентство IRNA.

“З того моменту, як я дізнався, що не була звичайна авіакатастрофа, я доклав багато зусиль, щоб скоротити розслідування і точно дізнатися, як літак збили” – сказав Рухані.

“Судова система повинна мати спеціальний суд з верховним суддею і десятками експертів. Це не звичайний випадок, увага всього світу буде прикута до цього суду” – наголосив президент Ірану.

Рухані пообіцяв сім’ям загиблих в Ірані та інших країнах слідкувати за цим питанням, вказавши на свої телефонні переговори з лідерами країн, громадяни яких загинули в авіакатастрофі українського літака в Ірані.

Разом з тим президент Ірану не зміг стриматись від звинувачень на адресу США.

“Винен не тільки той, хто натиснув на кнопку. Є й інші. Наші люди знають, що це була помилка. Але які обставини привели до такої помилки? Корінь усіх печалей знаходиться в Америці” – заявив Рухані.

Читайте також:
Не “unintentional”: Іран має визнати свою вину як держава, – авіаюрист

Як інформувала “Новинарня“, у Тегерані вранці 8 січня після зльоту з міжнародного аеропорту імені імама Хомейні пасажирський “Боїнг-737” рейсу PS752 авіакомпанії МАУ зазнав катастрофи і впав неподалік летовища. Усі люди на борту літака – 176 осіб із семи країн – загинули в аварії. Серед них 11 українців (двоє пасажирів та дев’ять членів екіпажу), а найбільше – іранців.

Інцидент стався на тлі того, як Іран обстріляв американські військові бази в сусідньому Іраці після ліквідації американцями іранського генерала Сулеймані.

Влада Ірану одразу назвала імовірною причиною катастрофи технічну несправність Boeing 737-800, що спричинила пожежу в моторному відсіку лайнера. У свою чергу авіакомпанія МАУ відкидала можливість помилки пілотів і називала мінімальною ймовірність технічної несправності літака.

Пізно ввечері 8 січня з аеропорту “Бориспіль” до Ірану вилетів  військово-транспортний літак Іл-76МД Повітряних сил ЗСУ. На ньому – експертна та пошуково-рятувальна група українських фахівців, залучена до ліквідації наслідків надзвичайної ситуації та повернення тіл загиблих громадян України.
Українські експерти зафіксували уламкові пробоїни в корпусі літака. Секретар РНБО Олексій Данілов висунув одну з версій – ураження літака МАУ ракетою ЗРК “Тор”.

9 січня американські ЗМІ з посиланням на розвідку, а слідом за ними прем’єр-міністри Канади, Великої Британії, Австралії та президент США заявили, що рейс PS752 був збитий іранською ракетою ЗРК “Тор” російського виробництва. Було оприлюднено відповідне відео.

Однак голова Організації цивільної авіації Ірану Алі Абедзаде назвав інформацію про збиття літака МАУ ракетою “нелогічними чутками”.

10 cічня президент України Володимир Зеленський публічно закликав уряди США, Канади та Великої Британії надати дані та докази, які стосуються катастрофи літака МАУ рейсу PS752 в Ірані, у розпорядження комісії з розслідування причин.

11 січня керівництво Ірану таки визнало, що літак МАУ був збитий іранською ракетою на тлі військового протистояння зі США, але “ненавмисно” і “через людську помилку”. Відповідне зізнання зробив і командувач ВПС Корпусу вартових Ісламської революції.
Іранська сторона зазначила, що ППО сприйняла український літак за американську ракету, яка, можливо, летить на Тегеран.

Того ж дня стало відомо, що бортові самописці рейсу PS752 будуть передані на розшифровку до Франції.

Читайте також:
Командувач Корпусу вартових Ісламської революції вибачився за збитий літак МАУ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна