ВРП звільнила суддю, яка ухвалювала рішення в інтересах Коломойського

 

 

Вища рада правосуддя 9 січня звільнила суддю Баришівського райсуду Олену Литвиненко із займаної посади за вчинення “істотного дисциплінарного проступку” при винесенні ухвали про призупинення ліцензії авіаперевізника SkyUp.

Про це повідомляє “Радіо Свобода“.

“Суддя Олена Литвиненко при вирішенні питання про наявність або відсутність підстав для вжиття заходів забезпечення позову здійснила втручання у діяльність ТОВ «Авіакомпанія Скайап», що заборонено законом”, – йдеться у рішенні Першої Дисциплінарної палати.

Також у рішенні йдеться, що суддя Литвиненко не врахувала специфіку правовідносин, що виникли між позивачем та відповідачем, та, як наслідок, залишила поза увагою положення спеціального законодавства в цій галузі, а саме Повітряного кодексу України.

У листопаді 2019 року суддю Литвиненко, яка вела справу авіакомпанії SkyUp, тимчасово відсторонили від роботи.

Як писала “Новинарня“, 24 травня суддя Баришівського суду Олена Литвиненко винесла ухвалу щодо призупинення ліцензії SkyUp, але не заборонила компанії перевозити пасажирів до вирішення спору по суті.

Пізніше мешканка Баришівки Оксана Пасенко подала заяву про відмову від начебто її позову щодо SkyUp.

Крім того, у день, коли Пасенко заявила  поліції, що не подавала позову до SkyUp, начебто від її імені надійшла заява на ім’я нардепа Олександра Дубініна з проханням посприяти у забезпеченні виконання рішення суду.

Цей депутат – багаторічний менеджер підприємств групи “Приват”, підконтрольної олігарху Ігорю Коломойському, який також володіє компанією “Міжнародні авіалінії України”.

Коломойський заявив, що Дубінін “не є до нього афілійованою особою”.

Згодом Державне бюро розслідувань почало щодо судді Литвиненко кримінальне провадження.

Литвиненко подала до Вищої ради правосуддя заяву про відставку, яку мали розглянути 18 липня. Під час засідання з’ясувалося, що вона забрала свою заяву ще 15 липня.

У вересні Київський апеляційний суд скасував рішення Баришівського суду щодо призупинення ліцензії лоукостера SkyUp.

Читайте також: 
“Шаленство в Баришівці”: заступниця глави НБУ повернула посаду через суд

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна