Меркель у Москві: “Північний потік” потрібно довести до кінця

 

Федеральний канцлер Німеччини Ангела Меркель за підсумками зустрічі з президентом Росії Володимиром Путіним в Москві заявила, що спорудження газопроводу “Північний потік-2” в обхід України потрібно довести до кінця.

Як передає УНІАН, про це вона повідомила на спільній прес-конференції в суботу, 11 січня.

“Ми також говорили, звичайно ж, про проект «Північний потік-2». Він завдяки новому європейському законодавству легітимований, нам треба довести його до кінця”, – сказала Меркель.

За її словами, добре, що була досягнута дуже хороша домовленість з приводу транзиту газу через Україну на наступні п’ять років.

“Німеччина та інші європейські країни виграють від «Північного потоку». «Північний потік-1» працює. «Північний потік-2» ще не готовий. Всі зацікавлені в диверсифікації своїх газових поставок, але це дуже важливий проєкт”, – заявила федеральна канцлерка.

У свою чергу, Володимир Путін заявив, що в ході переговорів у Москві були обговорені також питання, пов’язані з продовженням транзиту російського газу через територію України.

“Було відзначено важливе значення досягнутих 31 грудня домовленостей між «Газпромом» і українськими партнерами, відповідно до яких транзитні поставки будуть здійснюватися протягом наступних п’яти років”, – зазначив Путін.

Він вважає, що ці домовленості мають взаємовигідний і збалансований характер як для Росії, так і для України.

Путін заявив, що в активі Росії та Німеччини – цілий ряд великих спільних проектів у сфері енергетики.

“Ми високо цінуємо відповідальну позицію уряду ФРН за підтримку відомого всім проекту «Північний потік-2»”, – підсумував Путін.

Як відомо, проєктом “Північний потік-2” передбачено будівництво та роботу двох гілок газопроводу загальною потужністю 55 млрд кубометрів газу в рік від узбережжя Росії через Балтійське море до Німеччини.
Новий трубопровід в обхід України планували побудувати поряд з уже наявним “Північним потоком-1” до кінця 2019 року.

Наприкінці березня – початку квітня 2018 року компанія Nord Stream 2 (оператор проекту будівництва газопроводу “Північний потік-2”) отримала дозвіл на будівництво газопроводу від Німеччини та Фінляндії, у червні – від Швеції, у жовтні, після низки відмов – від Данії.
Засновником компанії Nord Stream 2 AG є російський “Газпром”. Фінансування проекту ведуть європейські компанії – французька Engie, австрійська OMV, британсько-нідерландська Shell, німецькі Uniper і Wintershall.

Україна і Польща виступають проти будівництва “Північного потоку-2” через зменшення транзиту, також категорично проти цього газопроводу – США, адже “Північний потік” збільшує залежність ЄС від російських енергоносіїв.

20 грудня президент США Дональд Трамп підписав закон про оборонний бюджет США на 2020 рік, який передбачає, зокрема, санкції проти компаній, що беруть участь у будівництві газопроводів “Північний потік-2” і “Турецький потік”.
Після цього швейцарська компанія Allseas призупинила участь у будівництві «Північного потоку-2» через набуття чинності закону про оборонний бюджет США.
30 грудня стало відомо, що компанія вийшла з участі в проєкті, її судна вже покинули Балтійське море.

Читайте також:
“Північний потік-2” очолює колишній агент Штазі та друг Путіна, – ЗМІ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна