Справа бронежилетів: офіцерам ГУРСМЗ продовжили запобіжні заходи

 

Печерський районний суд міста Києва продовжив запобіжні заходи для офіцерів Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення ЗСУ Дмитра Марченка, Сергія Почтаренка, Михайла Каморянського, Ольги Капінус, Василя Саковця. 

Як повідомляє “Новинарня“, відповідні рішення слідчий суддя Печерського райсуду ухвалив на початку січня 2020 року.

Так, Ольга Капінус залишається під нічним домашнім арештом до 5 лютого 2020 року. Таке рішення ухвалив суддя Володимир Карабань.

Генерал Дмитро Марченко перебуватиме під заставою, яку за нього вніс п’ятий президент Петро Порошенко.

“Двомісячний термін обраний судом треба відраховувати у разі внесення застави з дня внесення застави. Застава внесена була 17 грудня 2019 року, плюс два місяці – це 17 лютого”, – прокоментував “5 каналу” Володимир Кореняк, адвокат Марченка.

Полковника ЗСУ Сергія Почтаренка суддя Печерського суду Світлана Волкова залишила під домашнім арештом до 2 березня 2020 року.

Читайте також:
Країна впевнена: ми не втечемо з поля бою, але вважає, що втечемо від слідчого, – комбриг 95 одшб про арешт Марченка

Як інформувала “Новинарня“, генерал-майора Дмитра Марченка і чотирьох його підлеглих ДБР підозрює в причетності до закупівлі неякісних бронежилетів “Корсар” навесні 2019 року.
Марченку інкримінують ч. 2 ст. 28 (злочин, скоєний групою осіб за попередньою змовою) і ч. 3 ст. 426 (бездіяльність військової влади).

11 листопада Печерський суд узяв бойового генерала, ветерана 79 одшбр Марченка під варту із непідйомною заставою понад 76 млн грн.
Подібні застави було призначено ще двом офіцерам ГУРСМЗ (першому заступнику начальника ГУРСМЗ полковнику Сергієві Почтаренку та заступнику начальника управління розвитку продовольчого забезпечення підполковнику Михайлу Каморянському), а двох військових (капітана Ольгу Капінус та підполковника Василя Саковця) відправили під нічний домашній арешт.

28 листопада рішенням апеляційного суду заставу генералу Марченку зменшили до 20 млн грн.

Рішення про арешти судді ухвалювали незважаючи на клопотання про взяття військових на поруки від героїв України, народних депутатів та учасників бойових дій.
На захист генерала Марченка і його підлеглих став зокрема начальник Патрульної поліції України, “кіборг” Євгеній Жуков “Маршал”.

Міністр оборони Андрій Загороднюк 28 листопада повідомив, що кілька народних депутатів готові були взяти на поруки заарештованих у справі про закупівлю бронежилетів для ЗСУ генерал-майора Марченка та його першого заступника Почтаренка.

11 грудня Апеляційний суд Києва змінив запобіжний захід Сергієві Почтаренку: з тримання під вартою на цілодобовий домашній арешт. 12 грудня таке саме рішення було прийнято щодо Каморянського.

Відтак у СІЗО (замість гауптвахти) залишався лише генерал Марченко.

Його прибічники називають це політичною розправою. Вони оголосили збір коштів на заставу, щоб бойовий офіцер вийшов із Лук’янівського СІЗО.
Станом на вечір 16 грудня було зібрано понад 1,5 млн грн. Після цього на благодійному концерті гурту OT VINTA в Києві Петро Порошенко оголосив, що їхня родина внесе решту суми до 20 мільйонів. Загальна сума була перерахована на заставу о 12:00 17 грудня.

17 грудня Дмитро Марченко вийшов із СІЗО під заставу в розмірі 20 млн грн.

У міністерстві оборони України створили спеціальну комісію з перевірки якості бронежилетів та вже провели перше дослідження. До складу комісії увійшов народний депутат України, секретар комітету з питань національної безпеки, оборони та розвідки, полковник СБУ, “кіборг” Роман Костенко.
В усіх випадках зразки зберегли захисні властивості та не відбулось пробиття захисного шару.
За словами Костенка, всі вимоги, які могли перевірити працівники Головного управління розвитку та супроводження матеріального забезпечення Збройних сил України, відповідають технічним умовам, закладеним у договорі.

Раніше, 26 червня, слідчі ДБР провели обшуки в Головному управлінні розвитку і супроводження матеріального забезпечення ЗСУ. Голова Державного бюро розслідувань заявив, що було вилучено нібито неякісні бронежилети від компанії “Темп 3000”, закуплені за завищеними цінами: за висновком слідчих, вони втрачають захисні якості при дощуванні.

Як розповідав директор ДБР Роман Труба, виявили і вилучили 11 тисяч бронежилетів.
За версією слідства, дії “злочинної групи” з ГУРСМЗ ЗСУ завдали шкоди державі на суму близько 100 млн грн та поставили під загрозу здоров’я й життя військовослужбовців.

Після цього за участю ЗМІ відбулися балістичні випробовування бронежилета “Корсар М3” від виробника “Темп-3000”. Бронежилет витримав випробовування як сухим, так і дощовим способом з трьох видів зброї.

27 листопада ДБР відзвітувало, що повідомило про підозру також заступнику директора компанії-постачальника.

Читайте також:
“Я бачу світло крізь бетон!” Велике інтерв’ю з генералом-реформатором Дмитром Марченком

Генерал-реформатор Дмитро Марченко в ГУРСМЗ: Кілька разів хотілося повернутися з МОУ в зону комфорту – на війну

Хлам і фальшування: адвокат у “справі бронежилетів” розбив позиції прокурорів і суду

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.