В Австрії склав присягу новий уряд. Курц – знову наймолодший прем’єр

 

Президент Австрії Александер Ван дер Беллен у вівторок, 7 січня, призначив та привів до присяги новий склад уряду на чолі з федеральним канцлером Себастіаном Курцем.

Перед цим президент відправив у відставку перехідний уряд технократів на чолі з Брігітте Бірляйн, повідомляє “Укрінформ“.

Таким чином, 33-річний лідер консервативної Народної партії Себастіан Курц очолив Раду міністрів Австрії вже вдруге з грудня 2017 року. Він знову став наймолодшим у світі демократично обраним лідером країни, нагадує AFP.

Склад нового уряду був визначений під час тривалих коаліційних переговорів, що почалися після вереснесих виборів, між Народною партією (ÖVP, перемогла на виборах, набравши 27%) та “Зеленими”, котрі посіли четверте місце з 12%.

ÖVP представлена в коаліційному уряді 11 особами – федеральним канцлером та 10 міністрами. Партія “Зелені” делегували в уряд чотирьох осіб. Крім того, від обох партій в уряд призначено по одному державному секретарю.

Вернер Коглер, як очільник партії “Зелені”, що є молодшим партнером по коаліції, став віцеканцлером – федеральним міністром з питань державної служби та спорту.

Представникам “Зелених” відійшло зокрема міністерство конституції, реформ, дерегуляції та юстиції, на чолі якого призначена Альма Цадич – юристка за освітою, уродженка Боснії.

Впливове міністерство внутрішніх справ очолив генеральний секретар ÖVP Карл Нехаммер, який вважається прихильником жорсткого підходу в питаннях міграції та безпеки.

Очільником міністерства оборони стала Клаудіа Таннер (ÖVP) – перша жінка в історії Австрії на чолі оборонного відомства.

Міністром європейських, інтеграційних та закордонних справ залишився Александер Шалленберг (ÖVP), який очолював МЗС у складі перехідного уряду технократів.

Минулий уряд на чолі з Курцем був створений у 2017 році за участі ÖVP та правопопулістської Партії свободи (FPÖ). Він був відправлений у відставку наприкінці травня 2019-го на тлі політичної кризи в країні, яка спалахнула через співпрацю FPÖ з росіянами.

“Австрійці зараз очікують, що новий федеральний уряд працюватиме в хорошому темпі, зважено та добросовісно в інтересах нашої країни. І я закликаю вас залишатися при цьому в діалозі – один з одним, але також і з парламентськими партіями, громадянським суспільством, з вашими противниками та друзями, а також перебувати в діалозі з Австрією”, – заявив президент Ван дер Беллен у своєї промові перед призначенням нових міністрів.

Він закликав нових міністрів служити всім австрійцям, зміцнювати ліберальну демократію з верховенством права в Австрії та посилювати єдність в австрійському суспільстві та Європі загалом.

Перше засідання нового уряду заплановане на середу, 8 січня.

Читайте також:
Курц відреагував на затримання російського шпигуна в Австрії

 

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна