Адвокати Майдану виступили проти призначення Буряка керівником відділу ДБР

 

Адвокати родин Небесної сотні та інших потерпілих майданівців заявляють, що призначення Олександра Буряка керівником відділу ДБР у справах Майдану відбулося непрозоро, з конфліктом інтересів, і його репутація є сумнівною.

Про це йдеться в заяві ГО “Родина Героїв Небесної сотні” та ГО “Адвокатська дорадча група”, поширеній 3 січня.

“Призначення відбулось максимально закрито і непрозоро. Невідомо за якими критеріями відбувся вибір керівника і чому на таку важливу посаду призначено саме О. Буряка. Він не має досвіду роботи зі справами Майдану, досягнень у інших справах, зате є сумнівна репутація”, – сказано в заяві.

Адвокати Майдану нагадують, що Олександр Буряк згадується на відомих аудіозаписах НАБУ зі службового кабінету голови Окружного адміністративного суду м.Києва Павла Вовка, які оприлюднені на сайті НАБУ.
Із них випливає, що Павло Вовк перебуває в настільки тісних дружніх стосунках з Буряком, що може “за дзвінком” отримати від ДБР потрібне рішення чи слідчу дію. Зокрема, на плівках зафіксовано розмову Вовка стосовно справи про призначення Євгена Аблова керівником Миколаївського теруправління ДБР.

У заяві зазначено, що розшукові дії, внаслідок яких отримані ці записи, проводилися саме при розслідуванні справи Майдану, а низка суддів Окружного адмінсуду є фігурантами справ Майдану.
Це свідчить про наявність у Буряка реального конфлікту інтересів, що ставить під сумнів об’єктивне розслідування ключових справ Майдану з таким керівником.

Автори заяви стверджують, що ці факти унеможливлять конструктивну співпрацю потерпілих із керівництвом цього відділу ДБР та вкрай негативно впливатимуть на довіру суспільства до слідства у справах Майдану.

Адвокати та активісти покладають відповідальність за це призначення на т.в.о. директора ДБР Ірину Венедіктову, на ім’я якої скеровано заяву.

Венедіктову закликають скасувати це рішення та призначити відкритий і прозорий конкурс на цю посаду, на якому перевагу отримають конкурсанти, котрі мають бездоганну репутацію, досвід у розслідування справ Майдану та користуються довірою потерпілих і суспільства.

Як інформувала “Новинарня“, 2 січня керівником відділу з розслідування справ Майдану у Державному бюро розслідувань було призначено Олександра Буряка, який доти обіймав посаду заступника директора Бюро, а раніше працював у прокуратурі.

Читайте також:
Венедиктова прагне збільшити кількість слідчих у ДБР

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна