Київ віддав на обмін російського танкіста Гаджиєва, який убив 8 бійців ЗСУ на опорнику “Валєра”

 

У рамках обміну утримуваними особами Україна передала в ОРДЛО російського військового – танкіста, громадянина РФ Руслана Гаджиєва, який брав участь у бойових діях на Донбасі та причетний до загибелі восьми бійців 128-ї бригади під Дебальцевим у 2015 році та засуджений до 15 років тюрми.

Про це “Громадському” повідомив проросійський адвокат бойовиків і сепаратистів Валентин Рибін.

За його словами, також звільнено бразильського бойовика “ЛНР/ДНР” Рафаеля Лусваргі, фігуранта справи про заворушення в Одесі 2 травня 2014 року Сергія Долженкова; росіянина Олега Дороніна, який воював на Донбасі (його у 2016 році засудили до 13 років тюрми).

Водночас занесений у список Олександр Каратай, якого звільнили з-під варти разом із Дарією Мастикашевою, відмовився переходити на підконтрольну бойовикам територію та брати участь в обміні, розповів Рибін.

Як інформувала “Новинарня“, 29 грудня на КПВВ “Майорське” біля окупованої Горлівки відбувся обмін утримуваними особами між Україною і бойовиками ОРДЛО у форматі “76 на 123”.
Від переходу на інший бік відмовилися четверо звільнених на боці ОРДЛО і близько 20 осіб – які мали б з України перейти в ОРДЛО.

Про такий обмін, що мав би реалізуватися до кінця 2019 року, домовилися лідери країн “нормандської четвірки” на саміті в Парижі 9 грудня (починаючи з “усіх встановлених на всіх встановлених”).
Сам факт обміну узгодили учасники ТКГ під час відеоконференції 23 грудня.

Перед очікуваним обміном в Україні відбувалася “юридична чистка” ув’язнених – підозрюваних, обвинувачених та засуджених, так, щоб їх можна було віддати на вимогу влади РФ. Зокрема, суд випустив з-під варти проросійських бойовиків, що скоїли теракт у Харкові 22 лютого 2015 року з чотирма смертями – Володимира Дворнікова, Віктора Тетюцького та Сергія Башликова, п’ятьох “беркутів” – Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтуру та Олега Янішевського, яких обґрунтовано обвинувачують у масових розстрілах людей на Майдані 20 лютого 2014 року, та інших.

При цьому повідомлялося, що Росія не віддає на обмін кримських політв’язнів.

Як повідомляла “Новинарня“, попередній обмін утримуваними особами між Україною й ОРДЛО відбувся 27 грудня 2017 року на тому ж КПВВ “Майорське” у форматі “74 на 306”.
Обмін полоненими між Україною і РФ відбувся 7 вересня 2019 року у форматі “35 на 35”.

Як інформувала “Новинарня“, 22 серпня 2019 року Артемівський міськрайонний суд Донецької області визнав танкіста батальйону “Август” незаконної організації “ЛНР”, громадянина Росії Руслана Гаджиєва винним в участі у веденні агресивної війни, участі в терористичній організації та теракті, що призвів до загибелі людей, злочині за попередньою змовою тощо.
Суд призначив російському найманцю 15 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Доведено, що механік-водій російського танка брав участь у бою, в якому окупанти вбили 8 українських воїнів і поранили 12.

Таким чином відбувалася “юридична очистка” Гаджиєва напередодні обміну, щоб його в Україні помилувати указом президента й віддати до РФ. Однак 7 вересня 2019 року Гаджиєва в Росію не вдідали.

Згідно з судовою ухвалою, Руслан Гаджиєв винний у вчиненні злочинів, передбачених ч.3 ст.258 (теракт, що призвів до загибелі людини), ч.1 ст.258-3 (участь у терористичній організації), ч.2 ст.28 (вчинення злочину групою осіб, групою осіб за попередньою змовою, організованою групою або злочинною організацією), ч.1 ст.263 (незаконне поводження зі зброєю, бойовими припасами або вибуховими речовинами), ч. 2 ст. 437 (ведення агресивної війни або агресивних воєнних дій) КК України.

За даними матеріалів справи, обвинувачений потрапив на непідконтрольну територію України після того, як 10 грудня 2014 року був затриманий поліцією у російському Ростові-на-Дону за керування транспортним засобом у стані алкогольного сп’яніння.

Після відбуття адміністративного арешту (15 діб) Руслан Гаджиєв отримав пропозицію від поліції: щоб уникнути кримінальної відповідальності за незаконне заволодіння транспортним засобом, він повинен допомогти в обслуговуванні військової техніки, яку відправлено з російського Донецька до міста Красний Луч Луганської області (Україна).

Руслан Джупалович Гаджиєв- уродженець села Левокумське Ставропольського краю РФ, народився 10 лютого 1973 року.

Він приїхав на Донбас 23 грудня 2014 року, вступив до лав батальйону “Август”, що входив до складу незаконних збройних формувань т. зв. “Луганської народної республіки”.

Руслан Гаджиєв – учасник бою 25 січня 2015 року на висоті 307,5 під Санжарівкою на Донеччині, в якому, за даними ЗМІ, загинули вісім і стали інвалідами двоє українських воїнів.
У тому бою за опорний пункт “Валера”, під час Дебальцевської операції, Гаджиєва взяли в полон воїни військової частини В4673 (128-ма гірсько-піхотна бригада ЗСУ).

25 січня 2015 року опорний пункт, який захищали 40 бійців 128-ї гірсько-піхотної, 17-ї танкової бригад і 54-го розвідувального батальйону ЗС України, був атакований ударною групою танкового батальйону “Август” 2-го армійського корпусу ЗС РФ на Донбасі (т.зв. “армія ЛНР”). Чотири екіпажі найманців раптово увірвалися на висоту 307,5. У ближньому бою українські піхотинці змогли відбити атаку – було знищено три танки противника, один пошкоджений. З екіпажів знищених танків вижив лише Гаджиєв.

Слідством доведено і судом визнано, що громадянин Росії Гаджиєв служив в НЗФ механіком-водієм танка Т-64-Б, атакував позиції підрозділів ЗСУ поблизу населеного пункту Санжарівка Донецької області та, разом з іншими екіпажами “Августа”, заподіяв загибель восьми українських воїнів, каліцтва й поранення ще дванадцяти.

“В ході нападу (наступу) екіпаж танку Т-64Б, яким керував ОСОБА_1, та екіпажі інших танків постійно вели прицільний вогонь по позиціях військовослужбовців військових частин В4673, В3675 та В2803 з гармат та кулеметів. Продовжуючи свої злочинні дії, потрапивши безпосередньо на позиції сил АТО, ОСОБА_1 у взаємодії з танком Т-72 здійснювали наїзд на військовослужбовців вказаних військових частин”, – ідеться в тексті вироку.

У суді Руслан Гаджиєв повністю визнав свою вину. При обранні міри покарання суд врахував пом’якшувальну обставину у вигляді щирого каяття обвинуваченого.

Ще після затримання найманця пресцентр Служби безпеки України публікував відео, на якому Руслан Гаджиєв розповідав про участь у незаконних збройних формуваннях на території України та матеріально-технічну допомогу з Росії, яка надається бойовикам:

При цьому суд застосував до засудженого “закон Савченко”, згідно з яким йому зараховано у термін відбування покарання строк попереднього ув’язнення з 25 січня 2015 року до 22 серпня 2019 року з розрахунку один день попереднього ув’язнення за два дні позбавлення волі.

Це був уже другий такий вирок Гаджиєву, починаючи з грудня 2017 року.

Як інформувала “Новинарня“, вироком 11 грудня 2017 року Артемівський міжрайонний суд Донецької області визнав Гаджиєва винним за тими самими статтями – ч. 3 ст. 258, ч. 1 ст. 258-3, ч. 2 ст. 28, ч. 1 ст. 263, ч. 2 ст. 28, ч. 2 ст. 437 Кримінального кодексу України (тероризм, вчинення злочину організованою групою, розв’язування агресивної війни) та засудив також до 15 років позбавлення волі.

Україна не віддала Гаджиєва та інших громадян РФ сепаратистам ОРДЛО в рамках “великого обміну”, що відбувся 27 грудня 2017 року. Це було зроблено через те, що бойовики відмовилися звільнити багатьох незаконно утримуваних українських воїнів.

Сторона захисту Гаджиєва подала апеляцію на рішення суду першої інстанції, її розглядав Донецький обласний суд.

1 серпня 2019 року Колегія суддів судової палати з розгляду кримінальних справ  та справ про адміністративні правопорушення Донецького апеляційного суду постановила: “Апеляційну скаргу захисника задовольнити. Вирок Артемівського міськрайонного суду Донецької області від 11 грудня 2017 року скасувати і призначити новий розгляд у тому ж суді першої інстанції”.
Запобіжний захід стосовно Гаджиєва у вигляді тримання під вартою було продовжено до 27 вересня 2019 року включно в Бахмутській УВП №6.

Як відомо, кейс Гаджиєва входить до “гаазького пакету” України як один із доказів ведення Росією агресивної війни.

Читайте також:
Російські найманці написали листи Путіну з українських в’язниць.
Що пише танкіст Гаджиєв

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна