Україна може відновити контроль над кордоном протягом 1-2 років, – Тейлор

 

Україна може домовитися з Російською Федерацією про виведення російських військ з Донбасу і передачі кордону під контроль міжнародних сил протягом одного-двох років.

Як повідомляє “Новинарня“, про це під час спілкування з українськими журналістами в четвер, 26 грудня, розповів тимчасовий повірений у справах США в Україні Вільям Тейлор. 

За словами Тейлора, для України і Росії головним залишається питання кордону.

“Думаю, українці можуть прийти до угоди з росіянами, щоб росіяни пішли з Донбасу за рік-два. Але на яких умовах росіяни підуть – це питання. Важке і для України, і для Росії питання – це питання контролю кордону. Можливий якийсь компромісний варіант. Росія може передати кордон не українському урядові, але якимось міжнародним силам. Це могла б бути розширена місія ОБСЄ, або сили ООН, які б взяли контроль над кордоном і забезпечили безпеку (на території ОРДЛО, – ред.), щоб пройшли вибори. Вибори не можуть пройти, поки росіяни знаходяться там, і поки кордон знаходиться під контролем росіян”, – цитує Тейлора видання “РБК-Україна”.

За словами американського дипломата, президент Володимир Зеленський розуміє всі ризики, пов’язані з процесом мирного врегулювання і готовий на них йти, щоб домогтися того, чого хочуть українці – припинення війни.

Як приклад, Тейлор навів розведення сил на трьох ділянках лінії зіткнення, яке, на його думку, значною мірою було одностороннім.

“Зеленський розуміє, що йому потрібно: щоб росіяни пішли з Донбасу, а в кінцевому рахунку і з Криму”, – сказав Тейлор і додав, що український президент розуміє, що є червоні лінії, які не можна переходити.

“Думаю, Путін хотів би позбутися від хворобливих санкцій, а це можна зробити, якщо знайти якийсь варіант для нього, щоб піти з Донбасу, зберігши обличчя”, – сказав американський дипломат.

Тейлор зазначив, що більшість жителів непідконтрольних територій хотіли б повернутися в Україну і повернутися до “нормального життя”.

Читайте також:
“Це буде Сребрениця”: Путін про повернення контролю України над кордоном

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна