Прокуратура АР Крим відкрила провадження за фактом руху потягів через Керченський міст

 

Прокуратура Автономної Республіки Крим розпочала кримінальне провадження за фактом незаконного перетину кордону пасажирським потягом, який прямував з Санкт-Петербурга до Севастополя.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в середу, 25 грудня, інформує прес-служба прокуратури АРК.

“25 грудня прокуратура АР Крим зареєструвала кримінальне провадження за фактом незаконного переправлення осіб через державний кордон України компанією “Гранд-Экспресс”, що організувала перевезення пасажирським потягом Санкт-Петербург – Сімферополь, (ч. 1 ст. 332 КК України)”, – йдеться у повідомленні.

Зазначається, що під час досудового розслідування буде надана правова оцінка незаконним діям посадових осіб компанії перевізника, а також незаконному запуску залізничного сполучення між Російською Федерацією та Кримським півостровом.

“Такі дії країни-окупанта грубо порушують державний суверенітет і територіальну цілісність України, свідчать про нехтування загальновизнаними принципами та нормами міжнародного права”, – наголосили у відомстві.

Як писала “Новинарня“, президент Росії Володимир Путін запустив рух поїздів по мосту через Керченську протоку.

В ООН та ЄС розкритикували відкриття залізничного сполучення через Керченський міст.

Нагадаємо, будівництво “Кримського моста” тривало з 2015 року. Україна не давала дозволу на це, тому будівництво велося з порушеннями міжнародного права.

Представництво президента України в окупованому Криму наголошувало на протиправності запуску залізничного сполучення між Росією та тимчасово окупованою Росією територією України – Автономною Республікою Крим та м. Севастополь, який відбувся 23 грудня.

Автомобільну частину моста через Керченську протоку відкрили для руху легкових автомобілів у травні 2018 року, пізніше був відкритий рух вантажного транспорту.

Керченський міст протяжністю 19 кілометрів коштував 3,7 мільярда доларів.

Офіційний Київ засудив цей проект не тільки через порушення суверенітету і територіальної цілісності України, а й через заниження допустимої висоти для суден, що проходять під Керченським мостом.

Зокрема, в ухваленій на 28-й сесії ПА ОБСЄ Люксембурзькій декларації йдеться, що спорудження моста через Керченську протоку між РФ і тимчасово окупованим Кримом є кричущим порушенням суверенних прав України і норм міжнародного права.

Читайте також:
Росіяни під час будівництва Керченського мосту вкрали понад мільйон кримських артефактів, – МінТОТ

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна