У Хорватії за президентство змагатимуться консерваторка і соціал-демократ

 

Чинна президентка Хорватії і колишній прем’єр-міністр вийшли в другий тур виборів, який відбудеться 5 січня.

Про це повідомляє “Європейська правда” з посиланням на The Guardian.

Колишній прем’єр-міністр, представник лівоцентристів Зоран Міланович на виборах 22 грудня отримав майже 30% голосів, свідчать попередні підрахунки. Чинна президентка Колінда Грабар-Китарович має майже 27%, заявили державні виборчі органи після підрахунку майже всіх бюлетенів.

Мирослав Скоро, популярний співак, який сприймається кандидатом від правих націоналістичних консерваторів, опинився на третьому місці з близько 24%.

Аналітики зазначають, що Грабар-Китарович може вважатися фавориткою, адже праві кандидати більше не будуть суперниками.

Звертаючись до прихильників, Грабар-Китарович закликала всіх об’єднатися навколо її кандидатури у другому турі. Перший раунд вона описала як “битву 10 на одного”.

Міланович закликав до цивілізованого змагання, а не до битви, маючи на увазі традиційно глибокі розбіжності в Хорватії між політичними лівими та правими. “Ми йдемо до другого туру, а не до війни”, – сказав він. Нехай виграє кращий з нас, і я вважаю, що я кращий”? – сказав він.

Посада президента у Хорватії є фактично церемоніальною, проте збереження президентства є важливим для керівної партії “Хорватський демократичний союз” – з 1 січня її уряд повинен приступити до головування в ЄС.

Читайте також:
У Хорватії відкрили консульство України – з помилкою в назві

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.