“Ганьба” під КДБ: у Мінську протестують проти інтеграції з Росією. ВІДЕО

 

Близько півтори тисячі людей, переважно молодь, пройшли ходою центром Мінська і провели біля Будинку уряду мітинг проти інтеграції з Росією.

Як повідомляє “Новинарня“, про це в п’ятницю, 20 грудня, інформує “Радіо Свобода”.

Люди тримають у руках плакати “Ні окупації, ні аншлюсу”, цитату Лукашенка “На хрена нам така інтеграція”, “Молодь за незалежність”, “Давайте домовимося так: ми тут, а ви та”», “Ніяких союзів з імперською Росією”.

Фото: Радіо Свобода

Біля будівлі КДБ Білорусі люди скандували “Ганьба!”, “Де Захаренко? Де Гончар? Де Завадський? Де Красовський?” – маючи на увазі політичних опонентів режиму і журналіста, які зникли в кінці 90-х років, а їхніх тіл досі не знайшли.

Поет, кандидат на посаду президента в 2010 році Володимир Некляєв в інтерв’ю телеканалу “Белсат” заявив:

“Халявний газ і нафта – це те, що цікавить Лукашенка. Але Путін ясно сказав, що без створення наднаціональних органів халявних нафти і газу не буде. Тому люди і вийшли, розуміючи, що загроза залишається при цій зрадницькій і підлій позиції влади”.

Люди, які вийшли на акцію, заявили, що серед їхніх друзів, колег і родичів немає прихильників інтеграції.

“Я хочу, якщо буде аншлюс, виїхати. Не хотілося б, а доведеться”, – сказав один із мітингувальників. Інший – заявив, що в разі аншлюсу приєднається до “партизанського руху”.

Вдень 20 грудня мав відбутися і мітинг за інтеграцію з Росією, на який закликали організатори проросійської акції “Безсмертний полк”.

Але на акцію в центрі Мінська, на Жовтневій площі, ніхто не прийшов.

20 грудня за результатами переговорів у російському Санкт-Петербурзі Росія і Білорусь не домовилися про податки, нафту і газ.

Фінальні домовленості про поглиблення інтеграції між Росією і Білорусією блокують ці три групи питань, заявив міністр економічного розвитку Росії Максим Орєшкін після переговорів.

У чому суть розбіжностей, Орєшкін не сказав. Він також не сказав, коли Олександр Лукашенко і Володимир Путін зустрінуться знову.

Зміст документів, які збираються підписувати Путін і Лукашенко, в тому числі і тих, які вже погоджені, невідомо. Повідомлялося, що йдеться про поглиблення співпраці в рамках Союзної держави. Білоруська опозиція побоюється, що може йтися про підпорядкування Мінська Москві аж до відмови Білорусі від суверенітету.

Як Путін, так і Лукашенко заперечують, що йдеться про втрату Білоруссю суверенітету. При цьому сторони нерідко обмінюються різкими заявами. На пресконференції 19 грудня Путін сказав, що Росія не готова дотувати економіку Білорусі в повному обсязі, а умовою пільгової ціни на газ повинно бути створення наднаціональних органів у сфері економіки.

Читайте також:
Протести Білорусі проти інтеграції з РФ: штовханина в Мінську, Лукашенко вже в Путіна. ВІДЕО

Редактор:

〉〉 Вподобали статтю? Найкращий лайк - переказ 50, 100, 200 грн. для гонорарів авторам "Новинарні". Наші рахунки – тут.

〉〉 Кожен читач "Новинарні" має змогу налаштувати щомісячний переказ на довільну суму через сервіс Patreon - на підтримку редакції.
Ми виправдовуємо довіру!

〉〉 Хочете читати більше якісних статей і цікавих новин про Україну, що воює? Підписуйтесь на "Новинарню" в соцмережах: Telegram, Facebook, Twitter, Instagram.

Україна